Yozgat ile birlikte Kırşehir, Kırıkkale, Sivas, Kayseri gibi Orta Anadolu illerinin kış mevsiminde yeterli yağışları almaması yaz sıcakları ile birlikte tarım arazilerinde verimin düşmesine neden oldu. Verim düşüklülüğü özellikle samanda yeni bir krizin habercisi.
Yozgat’ta hububat ekili alanlar bu yıl yeterli yağış alamadığı için verimsiz bir dönem geçirirken, saman üretimi düşeceği için bu durumdan en çok besiciler etkilenecek.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, gazetemize yaptığı açıklamada önceki yıllarda olduğu gibi yıl da hububatta rekoltenin düştüğünü, bu durumun saman sıkıntısının habercisi olduğunu söyledi.
Arpa ve buğdayda sapların yeterli uzunluğa ulaşmamasından dolayı saman sıkıntısı yaşandığını anımsatan Açıkgöz, artan girdiler yüzünden besicinin zor duruma düşebileceğine dikkat çekti, uyarılarda bulundu.

Önceki yıllarda Doğu ve Güney Doğu illerinden Yozgat’a yüksek fiyatlarda saman getirildiğini vurgulayan açıkgöz; “Yozgat’ta yaşanan saman sıkıntısı biraz da komşu illere bağlı. Eğer bir Konya Ovası’nda, ya da diğer tarım bakımından merkez haline gelmiş illerde verim düşük olursa Yozgat ve bölgedeki illerin yaşayacağı saman sıkıntısı daha yüksek olabilir. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki besiciler de sap ve saman konusunda sıkıntı çekebilir. Çünkü bölgemizden doğuya çok miktarda saman gönderiliyordu" dedi.

Açıkgöz, samanın kilogramı geçen yıl 12 kuruşa satılırken bu yıl 20 kuruştan alıcı bulduğunu dile getirdi.
Açıkgöz şunları söyledi: “Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki besiciler sap ve saman konusunda sıkıntı çekebilir. Çünkü bölgemizden doğuya çok miktarda saman gönderiliyordu" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim