Kapalı ortamlarda sigara yasağının gelmesi ile birlikte denetimlerde artmaya başladı. Hemen hemen her gün yapılan denetimlere Sağlık Personeli, Kaymakamlık Personeli, Emniyet ve Belediye Zabıta görevlisi eşliğinde devam ediyor.
Ramazan ayında da denetimleri bırakmadıklarını söyleyen yetkililer denetimlerin sıklıkla devam edeceğini belirtti. Sarıkaya’da ki esnafları gezen ekipler, sigara yasağına uymayanlara ceza keserken, bu konuda en ufak toleransın bile tanınmadığını ve kim olursa sigara yasağına uymayanlara cezalarının kesildiği öğrenildi.

Özellikle kahvehane, çay ocağı ve birden fazla kişinin olduğu iş yerlerinde denetimlerin yoğunlaştığı görülüyor.
Edinilen bilgiye göre bu denetimlerin sık sık ve ansızın yapılacağı ve devamının da geleceği öğrenildi.
Sigaranın zararlarından bahsedecek olursak şöyle; Gelişmiş ülkelerde sigara tüketimi giderek azalırken, gelişmekte olan ve fakir ülkelerde sigara tüketimi giderek artmaktadır. Türkiye dünyada sigara için 7. pazardır. Devamlı sigara içenlerin yüzde 55’i, 35-38 yaşları arasında büyük risk altında bulunuyorlar. Sigaranın sebep olduğu ölümler, diğer uyuşturucularınkinden 13 kat fazladır. Sigara içenlerde ani ölüm, içmeyenlere oranlara 10 kat fazladır. Bacak damarı tıkanıklarının yüzde 90’ı sigaradan kaynaklanır. Sigara içen kadınlar, içmeyen kadınlardan 10 yaş fazla ihtiyarlamaktadır. Sigara içen kadınlarda kısırlık 10 kat fazladır. İnsan beynine en çok zarar veren 3 olumsuz etmenden birincisi sigara dumanıdır. Diğerleri tansiyon ve şeker hastalıklarıdır.

Editör: TE Bilişim