Yozgat’ta toplum hayatının zenginleşmesi, birlik ve beraberlik manevi atmosferi yüksek ilmi sohbetler etrafında cereyan etmesi adına önemli bir misyon üstlenen Ensar Vakfı Yozgat Şubesi tarafından başlatılan ‘Ensar Buluşmaları’ sohbet programı devam ediyor. Programın önceki akşamki konuşmacı konuğu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Karacabey, ‘Günahın sosyal hayata olumsuz tesiri ve Peygamber sünnetinin belirleyici’ etkileri konusunda öneli konularda anlatımlarda bulundu. 
GÜNAH ARTTIKÇA PROBLEMLER DE ARTIYOR
Yoğun katılımın olduğu sohbetin de Karacabey, sosyal problemlerin artmasında günahın etkilerine dikkat çekti.  
Karacabey, Peygamber Efendimizin sosyal problemleri artıran günahın zamanla daha büyük günahlara ve problemlere neden olduğunu her fırsatta dile getirdiğini kaydetti.
‘İYİLİĞİ EMREDİN KÖTÜLÜKLERDEN SAKININ…’
“Bireysel olarak ibadet yapıldığı zaman Allah’a karşı bütün görevlerimi yerine getirdim anlayışı içine girmişiz” diyen Prof. Dr. Salih Karacebey, şöyle devam etti: 
“Dolayısıyla etrafımızdaki problemler artmış ve bu çığ gibi büyümüş. Bir noktaya gelmiş ki burada Peygamber Efendimizin önemli bir uyarısı var, ‘İyiliği emredip, kötülükten sakındırma noktasında görevinizi yerine getirmezseniz, toplum olarak büyük felakete maruz kalırsınız. Dua ederseniz, Allah duanızı da’ kabul etmez buyuruyor. 
Sosyal problemler arttıkça belli bir noktada yoğun bir sele benziyor. Zamanla onu durdurma şansınız olmuyor. Bunun örneği tarihte çok fazla var. 
Hz. Osman zamanına baktığınızda, günümüzdeki problemin az olduğu, toplumu olumluya yönlendirecek insanların fazla olduğu dönemdir. Ancak o felaket başlayınca Peygamber Efendimizin en yakını olan ve çok sevdiği bir isim Hz. Osman bu dünyadan ayrılmış. Hz. Osman’ın şahadetine Hz. Ali de mani olamamıştır. Daha sonra aynı felaket Hz. Ali’nin başına da gelmiştir.”
PEYGAMBER SÜNNETİNE SAHİP ÇIKMAK

Tarihin daha çok mezheplerin doğuşu açısından değerlendirildiğini anımsatan Karacabey; “Halbuki Peygamber Efendimizin insanlara öğrettiği ve kendisinden sonra da dikkat edilmesini emrettiği ve sosyal bütünlüğü sağlayacak davranışlar konusunda uyarıları olan hadislerin yaşamasını, ihmal  edilmemesini istemiştir. 
Biz kendimize lider olarak peygamber efendimizi seçtik. Müslüman olan herkesin zaten böyle bir sorumluluğu var. Müslüman olan herkesin Allah’a iman sorumluluğu kadar peygamber efendimize iman sorumluluğu da var. Aynı zamanda Müslüman olan herkesin Allah’ın kelamına uymak kadar peygamber efendimizin sünnetine uymak sorumluluğu da var. Ama geçmişte de bağlantı kuralım, Peygamber Efendimizin sünnetinden birkaç tanesine uymakla sanki sünnetle ilgili bağımızı kurmuş, görevlerimizi yerine getirmiş zannediyoruz. Hatta o uyduğumuz sünnetler de bize zahmet vermeyen sünnetler. Hiçbir çabaya, gayrete, zorlamaya, mücadeleye girmemize gerek kalmıyor. Peygamberin sünnetine yerine getirme açısından başlangıç noktası sosyal hayata dair sünnetlerdir. Sosyal hayatın doğru tanzimine dair sünnetlerdir. İnsan ilişkilerindeki dürüstlüğe ait sünnetlerdir” diye konuştu.  

Editör: TE Bilişim