Kar yağışı altında gerçekleşen 13 arazi aracının teslimi töreninde konuşan Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı; “İl Özel İdaresi faaliyetlerini geliştirme, genişletme ve vatandaşımıza layık bir hizmet sunabilme açısından arazili araç temini noktasında yaptığımız bir faaliyetin sonucu olarak araçlarımızı ilçelere ve şantiyelere göndermek üzere burada bulunuyoruz. Sayın bakanımızın bu günkü Yozgat programı nedeni ile büyük bir tevafuk oldu. Bu mutlu günde, bu hevesli ve güzel günde şirin bir şekilde kar yağarken törenimizi icra edeceğiz” dedi.
Araçlardan 9 tanesinin birliklere teslim edileceğini kaydeden Yazıcı, şöyle konuştu: “İl Özel İdaresi’ne özellikle plan ve proje noktasında kullanabilmeleri için 2 aracımız var, Afet ve Sağlık Müdürlüğü için birer tane olmak üzere toplam 13 aracımızı hizmete sunuyoruz. Bu sene amacımız köylerimizin ihtiyaçlarını yerinde tespit etme, yerinde karar verme ve hızlı bir şekilde ihtiyacını görerek açılışını yine köylüyle birlikte yapabilme. Biz inanıyoruz ki eğer köylerimizi daha yaşanabilir hale getirirsek, ilçelerimizi insanlarımızın ihtiyaçlarına daha iyi bir halde tutabilirsek göçü de önleyebileceğimizi düşünüyoruz.”
YOZGAT NÜFUSU AZALMIYOR
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, burada yaptığı konuşmada nüfus artış hızına değindi. Ülkemizin nüfus artış hızının yüzde 1,2’ye gerilediğini belirten Bozdağ, ''Nüfusumuz artıyor ama bu artış hızıyla Türkiye’nin lehine bir sonuç ortaya çıkmıyor. Onun için nüfusu artıran adımları atmak üzere hükumetimiz birtakım tedbirler alıyor, almaya da devam edecektir. Türkiye genelinde erkeklerde evlenme yaşı 26, kadınlarda 23 oldu. Daha geç çocuk sahibi oluyorlar, daha az çocuk sahibi olmaya özen gösteriyorlar. O yüzden Yozgat'ımızda da doğum ve evlilik oranlarını artırmak bizim hepimizin üzerine düşen ana görevlerden bir tanesidir. İnşallah doğumlar daha çok olmalı, evlilikler artmalı ve hep beraber Yozgat'ımızın nüfusunu artırmak için de çalışmalıyız” dedi.
Nüfusun azalmasının her ilde farklı şekilde değerlendirildiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “Yozgat genelinde, Yozgat’tan göç var şeklinde değerlendirilebilir. Yozgat’tan göç falan yok. Yozgat’ın evlilik oranlarına baktığınıza, doğum ölüm oranlarına baktığınızda Yozgat’ta her sene binlerce insanın başka şehirlere aktığına dair bir veri elimizde yok. Ne oldu, doğum sayılarında azalmalar var. Her yılın doğum oranlarına baktığınızda Yozgat’ımızın doğum oranlarında her geçen yıl azaldığını görüyoruz. En az 3 çocuk ve daha fazla olması Yozgat’ımızın da hepimizin de ülkemizin de lehinedir. Buna hassasiyet göstermemiz lazım. Bazı belediyeler kapandı, eskiden belediyeler daha fazla pay almak için gerçek dışı sayımlar yapılıyordu. Kapanan belediyelerden dolayı bu yıl böyle bir gayret yaşanmadı. Şimdi ortaya gerçek rakam çıktı. Daha önce Yozgat’ın nüfusu 680 bindi ama sahte sayıma son verince birden bire 200 bin kişi azaldı. 200 bin kişi Yozgat’tan göç etmiş olsa 5 kişilik ailelerle 40 bin TIR yapar. Yok öyle bir şey. Yozgat’ımızda istihdam konusunda özel sektörde çalışacağım deyip de iş bulamayan insan olduğunu düşünmüyorum. Kim çalışmak istiyorsa özel sektörde biz kendilerine iş verebiliriz, iş verilmesini sağlayabiliriz ama herkes kamuda çalışmak istediğinden sıkıntı var. Özel sektörde iş konusunda bir sıkıntı yok. Biz istihdam rakamlarını üçe katladık. O yüzden biz evlenmeyi teşvik eden adımları Yozgat’ta da atmamız lazım. Sahte sayımlarla değil, gerçek doğumlarla bu işi yaparsak daha başarılı oluruz diye düşünüyorum” diye konuştu
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da araçların kazasız belasız kullanılması temennisinde bulunarak, araçların anahtarlarını şoförlerine teslim etti. Bozdağ ve Vali Yazıcı araçlardan bir tanesini çalıştırarak ilk kontağa basıp, hayırlı olması temennisinde bulundular.

Editör: TE Bilişim