İl Çevre ve Orman Müdürülüğü bünyesindeki ''Orköy'' aracılığı ile orman köylülerine yönelik destekleme çalışmaları devam ediyor.
     Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün Valilik makamına sunduğu rapora göre, Yozgat il genelinde 295 orman köyü bulunuyor.
    Bu köylerde yaşayan insanların desteklenerek, ormanların bozulmasına yol açan insan ve hayvan baskısını azaltmak amacıyla il genelinde toplam 3 bin 25 köylünün ''Orköy'' kredilerinden faydalanmaları sağlandı. Orman köylülerinde odun dışında yakacak imkanının sağlanması amacıyla 2003 yılından bugüne kadar 751 adet Güneş Enerjili Isıtma Sistemi Projesi uygulandı.
    Böylece, orman köylüsünün sosyal yaşam kalitesi yükseltilip, güneş enerjisi kullanımının yaygınlaştırılarak, köylünün sıcak su ihtiyaçlarında odun kullanımını asgariye indirip, orman tahribatlarının önlenmesinin amaçlandığı ifade edildi.
     Keçi yetiştiriciliğinden dolayı mevcut olan ormanlara ve doğal çevreye baskının azaltılması, çiftçi gelirinin artırılmasına imkan oluşturulması amacıyla daha bol süt verimine sahip, ormanlık alanlar yerine ahırlarda, kapalı mekanlarda yaşayan saanen keçisi projesinin Yozgat'ta 2007 yılından itibaren uygulamaya konulduğu ifade edildi.
    İl Özel İdaresi bütçesi ile 2 köyde 4 ünitede başlatılan çalışmalardan olumlu sonuç alınarak, Çekerek ilçesinde de uygulamaya devam edilmesinin uygun görüldüğü kaydedildi.
Editör: TE Bilişim