Yozgat Devlet Hastanesinde kısa bir süre önce göreve başlayan Çocuk Psikiyatri Uzmanı Ümit Işık, ailelere önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.  
1-7 Kasım Disleksi (Çocuklarda öğrenme, okuma bozukluğu) Haftası olduğunu hatırlatan Işık, bu konunun önemle aileler tarafından dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. 
Işık yaptığı açıklamada; “Disleksi, en sık rastlanan öğrenme bozukluklarından biri olup; okuma bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Disleksi; kişinin takvim yaşı, ölçülen zeka düzeyi ve yaşına uygun olarak aldığı eğitim gözönünde bulundurulduğunda okuma başarısının beklenenin önemli ölçüde altında olmasıdır.
Disleksi okul çağı çocuklarının en az yüzde 5'ini etkilemektedir. Kabaca 30 kişilik sınıfta 1-2 adet disleksi tanılı çocuk vardır. Disleksi tanılı çocuklar okumayı öğrenirken zorluk yaşayabilir, kısa bir süre önce öğrendiği bir sözcüğü tanıyamaz ya da bir kaç satır önce okuduğu bir kelimeyi daha sonra gördüğünde tanımakta güçlük çeker. Okuma hızının beklenenin altında olabilir, okumakta zorlanabilir, okurken harf atlama, kelimeleri değiştirerek okuma, harfleri birbirine karıştırma, okuduğunu anlama ve anlatmada zorlanma gibi belirtileri olabilir. Ayrıca yazarken harf atlayabilir, rakamları ters yazabilir, ayların sırasını, haftanın günlerini sıralamada zorlanabilir. Renkleri karıştırma, sağı solu ayırt etmekte zorlanma gibi belirtiler görülebilir. İlkokula başlayan her çocuğun ikinci dönemin ortalarında okumayı öğrenmesi gerekir. Birinci sınıf sonlarında halen okumayı öğrenemeyen bir çocuğumuz, ya da öğrencimiz varsa mutlaka disleksiden şüphelenmeliyiz. Burada aile ve öğretmenin dikkatli olması, bu çocuklara ulaşabilmemizi kolaylaştırıyor.  Eğer çocuğunuzda disleksi olabileceğinden şüpheleniyorsanız, mutlaka bir Çocuk ve Ergen Psikiyatri uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Çocuk ve ergen psikiyatristi gerekli olan incelemeleri yapacak ve kişiye en uygun tedavi programını sunacaktır. Ayrıca disleksi tanılı çocuklarda sıklıkla dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu da olabileceğinden dolayı dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu da değerlendirilecektir” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim