Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı tarafından ilk olarak İstanbul’da başlatılan, sırasıyla Bursa, Ankara ve Yozgat’ta kurulan Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği bünyesinde kimsesiz, korumaya muhtaç çocuklara sıcak yuva kurmak için açılan evlerde kalan çocuklar, hayata dolu dolu hazırlanıyor.
VALİ YAZICI: “SICAK
BİR YUVA AÇTIK”
Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından son yıllarda çocuk evleri uygulaması yaygınlaştırıldığını anımsatarak; “Önce bir dernek kuruyorsunuz, dernek Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı ile bir protokol imzalıyor. Bu protokol neticesi yetiştirme yurtlarında ve yuvalarda ki veya sevgi evlerinde ki çocukları yaş guruplarına göre alıp mahalle ortamında toplumun içerisinde yetiştiriyorsunuz.  Bizde bu konuda daha önce İstanbul’da başladığımız sayısı 50’ye ulaşan Bursa ve Ankara’da yine başlayıp sayısı 10’ları aşan çocuk evine ilave olarak Yozgat’ta da Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği adında bir dernek kurarak 4 tane çocuk evi açtık” dedi.
Çocuklar için sıcak bir yuva oluşturduklarını kaydeden Vali Yazıcı, şunları söyledi: “İstanbul’da 40 civarında, Bursa ve Ankara’da 10 civarında ama en son Yozgat’ta da 4 adet çocuk evimiz Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği adında faaliyete başlamış, çocuklar alınmış, çocuklarımız güzel ve sıcak yuvaya kavuşmuşlardır.”
MUTLU YUVA’NIN
ÇOCUKLARI
Dernek bünyesinde Yozgat’ta 4 evin bulunduğunu belirten Yozgat Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği Çocuk Evleri Koordinatörü Zeki Ürgen; “Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği olarak bakım koruma altında altığımız çocuklarımıza ev sahipliği yapan projemiz inşallah 5 yıl daha devam edecek” dedi.
İlki İstanbul’da başlayan projenin sırasıyla Bursa, Ankara ve Yozgat’ta devam ettiğini belirten Ürgen, Yozgat’ta kimsesiz çocuklar için aile ortamı sağlanarak hazırlanmış 4 evin bulunduğunu söyledi.
TİYATRO İLE HAYATA
 YENİ PENCERE AÇIYORUZ
“Tiyatro sahnesinde çocuklar için hayata yeni bir pencere açıyoruz” diyen Ürgen, şunları söyledi:
“Bir yandan tiyatro bir yandan müzik bir yandan da canlandırmalarla onları hayatın çeşitli alanlarında kendilerini ifade edebilmelerinin yolunu açıyoruz. Bir çocuk tiyatro yada drama aracılığı ile sahneye çıkınca kendi rolünün üzerine çıkarak kendisinden başka bir kişiyi oynuyor. Toplumun karşısında kendisini ifade edebilmeyi sahnede durabilmeyi öz güven kazanabilmeyi kazanıyor. Bununla birlikte topluma karşı bir kız çocuğu bir babayı oynayabiliyor. Erkek çocuğu evde ki anneyi kız kardeşi oynayabiliyor. Bunları canlandırırken onların ruh hallerine büründüğü için bu onları toplumsal hayatın farklı alanlarına hazırlıyor. Bir iş adamını oynadığı zaman onun ruh haline bürünüyor. Tiyatro öncelikle utangaçlığı ortadan kaldırdı, sahnede olabilmeyi, heyecanını yenebilmeyi, insanlara karşı kendisini ifade edebilmeyi kazandırdı. Bunlar toplumda daha önceden marjinal guruplar olarak algılandığı için kendini ifade edemeyen sürekli toplumun ötesinde tutunan guruplar olduğu için kendilerini ifade edemiyorlardı insanlara karşı. Bu en büyük kazancı b u çocuklarda bir öz güven aşılamış olması.”
GÖNÜLLÜ OLDU
Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği çocuklarına gönüllü olarak tiyatro eğitmenliği yapan Lale Köstekçi ise, Mutlu yuva Mutlu Yaşam Derneğinde eğitmen olarak gönüllü olduğunu belirterek; “Burada ki bütün arkadaşlarla birlikte çalışıyoruz. Ayrıca bizim miniklerimiz de var ama burada yoklar onlar şimdilik. Şimdi biz iki tane kısa oyun çıkartacağız. Biri kızların oynadığı diğeri ise erkeklerin oynadığı. Kızların oynadığı namazla ilgili, erkeklerin oynadığında da bulundukları evlerin durumu ile ilgili bir oyun. Ben çok memnunum bu durumdan. Çünkü ilk başladığımda hepsi çok kötüydü, birbirlerine hakaret ediyorlardı ama şuan hepsi çok iyiler. Ben hepsini çok seviyorum ve çok mutluyum” dedi.
ÇOCUKLAR ÇOK MUTLU
Gazetemize özel açıklamada bulunan Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği’nin minik misafirleri duygularını şu şekilde ifade ettiler:
- Benim rolüm anne.  Ben rolümü çok seviyorum. Kızlarımı öğütlüyorum onlara namaz kılmanın önemini anlatıyorum. Daha önce tiyatro hiç oynamamıştım, o yüzden bunu oynamaya başlayınca çok mutlu oldum. Evlerin açılması bizim için çok iyi oldu. Sağ olsun ablalarımız gönüllü olarak geldi. Bir ablamız var oğlu var onunla hiç zaman geçiremeyebiliyor burada olduğu için. Beşe kadar bizimle zaman geçirdiği için onlara çok teşekkür ediyoruz. O yüzden ev hayatı çok güzel.
- Burada önceden zebani görevini yapıyordum, şimdi ise kız arkadaş rolünü yapıyorum. Ben önceden de tiyatro falan yapıyordum, arkadaşlarla birlikte. Tiyatro hayatıma tekrar girince daha güzel oldu.
- Burada eğleniyoruz. Aslında daha önce hiç oynamamıştık. Buraya geldik bir şeyler öğreniyoruz. İnsanları mutlu etmekte iyi olacak gösteri zamanı. İnsanlara bir mesaj vereceğiz ayrıca. O mesajı da iyi algılayacaklarını düşünüyorum. Öncelikle bu evelerin açılması çok iyi oldu. Daha farklı bir hayat, ev hayatına alışma. Tiyatro çocukları eğlendirmek için bir araç oldu, hepimizin kaynaşmasını sağladı. Hepimiz bir birimize düşman gibiydik önceden şimdi ise çok yakın arkadaş olduk.
- Tiyatro oynayınca insana değişik bir duygu geliyor. İnsanlar izleyince heyecanlanıyoruz. Evlerin açılması çok güzel oldu, insanlar iyilik yapmış oldular, bizde çok mutlu olduk. Eskiden yuvada kalıyorduk ama şimdi güzel bir evde.

Editör: TE Bilişim