Yozgat'ta yaşayan mucitler, kendi meslekleri dışında verdikleri amatörce uğraşlar sonunda ortaya Türkiye'ye farklı modellerde otomobille kazandırmaya devam ediyor.
Yozgat'ın Kadışehri İlçesi`nde, kömür ticareti yapan demir ustası 36 yaşındaki Ahmet Ardıç, atölyesinde motoru dışında parçalarının tamamına yakınını elleriyle yaptığı üstü açık otomobil ile gündeme gelirken, bu kez kendi otomobilini yapan mucit haberi Boğazlıyan ilçesinden geldi. Resim öğretmeni Rifat Ertürk, yerli malzemeler kullanarak yaptığı arazi aracı ile deneme sürüşlerine başladı. 
Kendi yaptığı yerli otomobili ile hayvanların otlatıldığı merada yaptığı test sürüşü yaparak, dikkat toplayan öğretmen yapan Rıfat Ertürk, aracın yapımına 4 ay önce başladığını, imalatın tamamının kendisine ait olduğunu ileri sürdü. 4 bağımsız süspansiyon, 4 firen disk üzerine kurulu otomobilinin şase, boruların bükümü ve boya işlerini kendi imkanlarıyla yaptığını kaydeden Ertürk, aracının tamamen yerli üretim olduğunun altını çizdi.
Aracın, arazide kullanılmak üzere üretildiğini ve çöl aracı (Buggy) olarak da bilindiğini ifade eden Ertürk, şöyle konuştu:
"Otomobil yapımında, 32 milimetre çekme Çelik boru, bazı kısımları profilden, şase kısmı ise 40- 60 profil kullandım, iki kişinin binebildiği araç Lpg ile çalışmaktadır. Konfor olarak bir otomobilde olması gereken her şey var. Güvenlik olarak, 4 bağımsız süspansiyon ve 4 disk firen var ve güvenlikte herhangi bir problemi yok. Deneme sürüşlerini yapıyoruz, şuana kadar herhangi bir aksaklığımız yok. 120 kilometre hıza ulaştık. Bu arazi için çok fazla bir hız, biz bu hızı düşürerek aracımızı daha da güçlü bir hale getirme yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Tek kişilik olanların çizimlerini yaptık bu yönde çalışmalarımız devam ediyor." 
Küçüklükten beri araçlara merakı olduğunu söyleyen Öztürk, "Babam sanayide tornacı biz de sanayide yetiştik. Devamlı bu işlerle uğraştık. Böyle bir şey yapıp ortaya çıkaracağım dedim hoş da oldu insanların da ilgisini çekti. Aracımızı 8 bin liraya mal ettik" ifadelerini kullandı. 
Araca binerek deneme sürüşüne katılan Hüseyin Tarikçi de ilk defa böyle bir arazi aracına bindiğini belirterek, "Sanki uçakta gibi hissetim kendimi çok mutlu oldum. Böyle bir araç icat ettiği için hocama çok teşekkür ediyorum, hocamla gurur duydum" şeklinde konuştu. 
İLK OTOMOBİL ŞİMENDİFER
Yozgat'ta ilk yerli otomobil Kadışehri ilçesinde yapıldı. Kömür ticareti yapan demir ustası Ahmet Ardıç, baba mesleği demirciliği hobi olarak sürdürürken, bir yandan da uzun zamandır düşlediği üstü açık otomobil yapma hayalini gerçekleştirmek için kolları sıvadı. Ardıç, 3 aylık bir çalışma sonucu motoru dışında hemen hemen tüm parçalarını elleriyle yaptığı otomobilini çalıştırdı. ‘‘Şimendifer` adını verdiği otomobilin LPG ile çalıştığını belirten Ardıç, ``Hız tespitini rüzgara göre ayarlıyor. Hararet ve hız göstergesi yok. Otomobilin hararetini, bacaklarıma gelen sıcaklıktan, kaç kilometre hızla gittiğimi ise rüzgardan tahmin edebiliyorum. Trafik tescili olmadığı için sadece bahçede ve pikniğe giderken kullanabiliyorum`` ifadesini kullanarak, otomobilinin tanıtımını yapmıştı.
Editör: TE Bilişim