Ülkemizin modern tarım ve hayvancılığının yapıldığı işletmelerinden biri olan  Başak Tarım İşletmeleri Süt ve Damızlık Düve Çiftliğinin, hem Boğazlıyan hem de ilimiz ekonomisine büyük katkıları olduğunu vurgulayan Vali Yazıcı " Yozgat’ın gelişip kalkınmasında tarım ve hayvancılık önemli bir yere sahip. Başak Tarım İşletmeleri de ülkemizin en modern ve gelişmiş tesislerinden bir tanesi. Hayvancılığın gelişip özendirilmesi için bu güzel tesisin tanıtımına, gerek ilimiz genelinde ve gerekse il dışındaki müteşebbislere örnek olarak tavsiye edilmesine önem verilecektir. Son derece modern ve teknolojik olan bu çiftlik pek çok yeni işletmeye ve çiftçilerimiz de örnek olacaktır "dedi.

            İşletme Müdürü Emin Sevimli ise incelemeler esnasında Vali Yazıcı'ya çiftlik ile ilgili verdiği bilgilerde şu an mevcut 2370 Holstein cinsi büyükbaş hayvanın ay sonunda ise yeni gelecek hayvanlarla 2450'ye ulaşacağını belirterek, “Çiftliğimiz 40 dönüm arazi üzerine kurulu 6 adet sağmal ahır, 4 adet açık ahır, 1 Adet dana padu ve 1 adet doğumhane oluşmaktadır.

Sürü Yönetimi Sistemini kullandığımız çiftliğimizde günlük hayvan başına 27 litre süt ortalaması olmak üzere, toplamda günlük 20 ton süt üretimi yapmaktayız. Bu üretimimizi mevcut 30 başlık sağım sistemi kapasitemize ilave 60 başlık paralel sistem sağım sistemi ve sürü yönetim sistemi kurularak 90 başlık sağım sistemi ile sağlamaktayız. Sürü yönetimi  sistemi  içerisinde  bilgisayar programları ile, tüm hayvan hareketleri, verim durumları, veteriner viziteleri ile  izlenmekte ve  kontrol edilmektedir. Ayrıca 1200 dönüm arazide de yem bitkisi üretimi de yapmaktayız. 48 kişinin istihdam edildiği çiftliğimizde hayvancılık sektörünün kullandığı en son teknolojiyi kullanmaktayız” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim