Bakanlar Kurulu kararıyla 14 Ekim 1922'de ''Milli Şehit'' ilan edilen Kaymakam Kemal Bey, görev yaptığı Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde çeşitli etkinliklerle anıldı.

     Kaymakam Kemal Bey'in ölümünün 92. yılı dolayısıyla görev yaptığı Boğazlıyan Kaymakamlığı önünde tören düzenlendi.

     Yozgat Valisi Necati Şentürk ve Kaymakam Ahmet Altunbaş'ın Kemal Bey'in anıtına çelenk sunmasıyla başlayan programda saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

     Daha sonra Necmettin Yıldız Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde devam eden programda Kaymakam Kemal Bey'in özgeçmişinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

     Yozgat Valisi Necati Şentürk, burada yaptığı konuşmada, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ''oynanan oyunlara'' değinerek, ''Bu oyun PKK'nın oynadığı oyun. Bir Kürt devletinin kurulmasıyla ilgili değildir. O bölgede bir Ermeni devleti kurma ideali vardır'' dedi.

     Kaymakam Kemal Bey vatan uğruna şehit olduğunu anımsatan Şentürk, şunları kaydetti:

     ''Kaymakam Mehmet Kemal Bey, niçin şehit oldu? Bunu çok iyi anlamamız ve özellikle yeni nesillere bunu anlatmamız gerekiyor. Bir devletin, bağımsız olması, bayrağının dalgalanması, milletinin bütün ve güçlü olması tabi ki en güzel şeydir. Bu vatan kolay kazanılmadı. Kaymakam Kemal Bey, haksızlığa uğramış bir vatan evladı. TBMM, bu vatan evladını 'Milli Şehit' ilan ederek milletimizin gönlünde yerini yüceltmiştir. Kaymakam Kemal Bey'i ölümünün 92. yıl dönümünde rahmetle anıyoruz.

     Bu PKK'lılarla yapılan çatışmalarda gerek sağ, gerek ölü olarak ele geçenlerin bir kısmının Ermeni olduğunu gördük. Peki bunların PKK ile ne alakası var? Doğu Anadolu'da ne işleri var. Van'da 100 bin kişi varken 85 bin kişiyi yakmanın hesabını kim verecek? Versinler hadi. Veremezler... Van, 4. Murat tarafından fethedilmiş. Ne oldu? Ondan sonra Ruslar'ın önderliğinde Ermeni toprağı oldu. O topraklar Ermeni toprağı mıydı? Hayır. Türk toprağıydı ama Ermenistan'ın başkentiydi. Her Türk gibi bu topraklarda yaşadıkları için devlete sadık kalmak zorundadırlar. Hem bu devletin nimetlerinden istifade edeceksin ama Güneydoğu'da bu devlete, bu millete karşı da düşmanlık yaparak mücadele edeceksin. Bu olacak değil. Allah, dünya döndükçe bu dünya var oldukça Türk milletini, Türk devletini korusun.''

     Törene, Vali Necati Şentürk ile birlikte, İl Jandarma Komutanı Albay Engin Ünalan, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Boğazlıyan Kaymakamı Ahmet Altunbaş, Yenifakılı Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Güngör Atılgan, Boğazlıyan Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Boğazlıyan Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Erer, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Yenifakılı Belediye Başkanı Hüseyin Uyar, Jandarma Komutanı Üsteğmen Ferdi Günüç, İlçe Emniyet Müdürü Erdal Tepe, İl Genel Meclis Üyeleri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

KAYMAKAM KEMAL BEY KİMDİR?

            Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, Ermeni ayaklanmasının önlenmesi amacıyla çıkarılan tehcir uygulamasında hatalı olduğu iddiasıyla yargılanmış, bu davada aklanmış, ancak buna rağmen işgalci güçlerin baskısıyla Osmanlı Hükümetince 10 Nisan 1919 yılında idam edilmişti. Kaymakam Kemal Bey, Bakanlar Kurulu kararıyla 14 Ekim 1922'de ''Milli Şehit'' ilan edilmişti.

Editör: TE Bilişim