Fibad Bağımsız Denetim Danışmanlık A.Ş  Yönt Krl Üyesi Sorumlu Ortak Başdenetçi veMali Müşavir Sibel Yıldırım, Vergi Yapılandırması ile birlikte;  2011-2015 yılları arasında beyan edilen Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gelir/Kurumlar Stopaj Vergisi ve Katma Değer Vergisi matrah ve vergilerinin Kanunda belirtilen oranlarda/tutarlarda artırılması halinde vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacağını söyledi.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun 19 Ağustos tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yıldırım; " Söz konusu kanunla, kesinleşmiş vergi ve diğer borçlara ödeme kolaylıkları, geçmiş dönemlere ilişkin matrah ve vergi artırımında bulunan mükelleflere ayrıcalıklar, işletmelerdeki emtia, makine, teçhizat ve demirbaş kayıtlarına ilişkin cezasız düzeltme imkânı, kasa ve ortaklardan alacaklar hesabının cezasız ve faizsiz düzeltilmesi, ihtilaf aşamasındaki borçların sulh yoluyla sonlandırılması, yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların vergisiz ve ayrıcalıklı imkânlarla milli ekonomiye kazandırılması, beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş gelir ve kazançların zam ve faizsiz pişmanlıkla beyan edilmesi ile 6552 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçların yeniden yapılandırılması imkânları getirilmiştir" dedi.

Mükelleflerin daha çok matrah ve vergi artırımı konusunu merak ettiğini belirten Yıldırım,  uygulamanın detayları hakkında açıklamada bulundu.
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanunla yürürlüğe giren kanunun 5. Maddesinde matrah artırımından bahsedildiğine dikkat çeken Yıldırım; "Buna  göre, 2011-2015 yılları arasında beyan edilen Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gelir/Kurumlar Stopaj Vergisi ve Katma Değer Vergisi matrah ve vergilerinin Kanunda belirtilen oranlarda/tutarlarda artırılması halinde vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacaktır" dedi.

Uygulamadan kimlerin faydalanacağına ilişkin bilgi veren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Gelir/Kurumlar Vergisi Mükellefleri, Gelir/Kurumlar Stopaj Vergisi Mükellefleri,  Katma Değer Vergisi Mükellefleri, Kurumlar vergisi matrah artırımı, tüm yıllar (2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015) için yapılabileceği gibi istenilen yıl ya da yıllar için de yapılabilecektir."

Matrah ve vergi artırımının hangi şekilde yapılacağını anlatan Yıldırım; "Matrah ve vergi artırımı için son başvuru tarihi 31 Ekim 2016’dır. Gelir ve Kurumlar vergisi mükellefleri; yıllık beyannamelerinde beyan ettikleri matrahlarını, belirlenen ilgili yıllardaki matrah artırım oranlarından az olmamak üzere artıracaklardır.

Buna göre matrah artırımı; 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin olarak gelir ve kurumlar vergisi ile katma değer vergisi ve bazı gelir ve kurumlar vergisi stopajları için yapılabilecektir. Matrah ve vergi artırımında bulunmak isteyenler başvurularını 31 Ekim 2016 tarihi mesai saati bitene kadar yapmak zorundadırlar. Başvurular üzerine hesaplanan tutarlar Kasım ayı başından itibaren tek seferde ödenebileceği gibi, istenirse başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri de tercih edilebilecekler."

KURUMLAR VERGİSİ MATRAH ARTIRIMI
Kurumlar vergisi matrah artırımında tüm yıllar 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 için yapılabileceği gibi istenilen yıl ya da yıllar için de yapılabileceğini söyleyen Yıldırım, Matrah artırımında bulunulan yıla ait vergileri zamanında beyan ederek ödemiş,  bu vergi türleri için Kanunun birikmiş borçlar ile ihtilaflı alacaklara ilişkin hükümlerinden yararlanmamış uyumlu mükellefler için oranın %15 olarak uygulanacağının altını çizdi.

GELİR VERGİSİ MATRAH ARTIRIMI
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Sibel Yıldırım, gelir vergisi matrah artırımına ilişkin de bilgi verdi.
Yıldırım, şunları kaydetti: "Matrah artırımında bulunulan yıla ait vergileri zamanında beyan ederek ödemiş, bu vergi türleri için Kanunun birikmiş borçlar ile ihtilaflı alacaklara ilişkin hükümlerinden yararlanmamış uyumlu mükellefler için bu oran %15 olarak uygulanacaktır.

ÜCRET STOPAJINDA ARTIRIM
Yıldırım  ayrıca ücretli olarak çalışanlardan vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanların beyan ettikleri ücret ödemelerine ilişkin tutarların yıllık toplamı üzerinden belirtilen oranlarda gelir (stopaj) vergisini artırmaları halinde, ilgili dönemlere ilişkin gelir (stopaj) vergisi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacağını bildirdi. 

"İlgili yıllarda muhtasar beyanname vermemiş mükellefler için bu maddede asgari işçi sayıları ve bu işçilere ilişkin asgari ücret tutarları belirtilerek düzenleme yapılacaktır" diyen Yıldırım, şunları söyledi:

"Türkiye’de, ‘Sahte Fatura Kullanma’ incelemeleri yaygın olduğundan, matrah artırımı yapılması kanaatindeyiz. Ayrıca mükelleflerin vergi artırımda bulunduğu dönemler için duruma göre çok küçük tutarlar ödemekle, ileride haklarında yapılması muhtemel inceleme ve tarhiyattan kurtulabileceklerdir. İlerde sıkıntıya düşmemek adına mükelleflerin 6736 sayılı yasadan yararlanarak matrah artırımı yapmaları menfaatlerine olacağı düşüncesiyle hayırlı bereketli bol kazançlı çalışmalar dilerim."

Editör: TE Bilişim