Yaklaşan kurban bayramı öncesi kurbanlık hayvanların fiyatları da belli olmaya başladı. Kurbanlık hayvan besleyen ve önümüzdeki günlerde pazarda satışa çıkarmaya hazırlanan vatandaşlar, geçen yıla oranla kurbanlık hayvanlara yüzde 20 civarında bir fiyat artışı geldiğini söyledi.
Kurban bayramı öncesi kurbanlıklarda gözlemlenen fiyat artışına ise vatandaşlar tepki gösterdi. Yozgat’t kurban pazarı yeni kurulurken, ahır ve ağıllarda bekletilen  kurbanlık hayvanların fiyatları netleşmeye başladı. Kurban besiciliği yapan vatandaşlar bu yıl yem ve saman fiyatlarında artış yaşandığını ve bununda doğal olarak hayvan satışlarına yansıdığını söylese de vatandaşlar artan fiyatlardan şikâyetçi.
Öyle ki Pazar kurulmadan hemen hemen belli olan kurban fiyatlarına göre Yozgat’ta orta gelirli bir vatandaşın en azından bir koyun kesebilmesi için 700 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Vatandaşlar kurban kesmenin bir ibadet olduğunu ve bu ibadetin şartlarından bir tanesinin zengin olmak gerektiğini hatırlatarak, her yıl artan hayvan fiyatları yüzünden çıtanın yükseldiğini ve kurban kesebilen vatandaş sayısının düşüşe geçtiğini savundu.

BÜYÜKBAŞ DAHA PAHALI
Yozgat’ta satışa sunulmaya hazırlanan büyükbaş hayvanlar için ise yaklaşık 5 bin lira ile 15 bin lira arası bir fiyat biçiliyor. Yozgatlı hayvan besicileri Türkiye’de halen büyükbaş hayvan sıkıntısı çekildiğini söylüyor ve bazı yerlerde yine angus gibi yabancı cins hayvanlarında kurbanlık olarak satışa çıktığını ancak Yozgatlıların yerli ırk hayvanları tercih etmesinden dolayı Yozgat’a angus cinsinin çok fazla getirilmediğini belirtiyor. Hayvan besicileri, “Ülke genelinde kurbanlık temini sıkıntısı söz konusu. Bunun yanı sıra saman ve yem fiyatlarındaki artış ve bazı yörelerde baş gösteren kuraklık genel manada fiyatları etkiledi. Hal böyle olunca bu durum bize de yansıyor” dedi.
Yozgatlı vatandaşlar ise umudunu kurulacak pazara bağlayarak, pazarda fiyatların biraz daha aşağı inmesi durumunda sirkülasyon ve canlılık olabileceğini, aksi halde zaten orta direk konumunda olan Yozgatlı vatandaşların büyük bölümünün kurban kesemeyeceği yorumunda bulundu. Gözler önümüzdeki günlerde kurulacak olan kurban pazarına çevrildi.
Haber: Mustafa TEKER

Editör: TE Bilişim