Ortadoğu Teknik Üniversitesinden bir grup öğrencinin de katıldığı etkinlikte, Kerkenesteki kazılar sonucunda çıkarılan eserlerin sergilendiği Yozgat Müzesi gezildi.
     İstanbul Teknik Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Nilüfer Yönen'in, Yozgat Valisi Necati Şentürk ve diğer katılımcılara bugüne kadar çıkarılan eserler hakkında bilgi vermesinin ardından Şahmuratlı köyündeki kazı alanı gezildi.
     Yozgat Valisi Necati Şentürk Kerkenes dağındaki kale kapısında yürütülen restore çalışmalarını yerinde inceleyerek bilgi aldı.
     Kazı ekibinden Françoise Summers, 1993'ten beri devam eden araştırma ve kazılarda önemli bulgular elde ettiklerini belirterek, ortaya çıkan ve tarihte kayıp şehir olarak bilinen antik ''Pteria'' şehri kalıntılarının restore edilmesine yönelik çalışmaya başladıklarını söyledi. Summers, restore çalışmalarının önümüzdeki yıllarda da devam edeceğinin altını çizdi.
     Dr. Nilüfer Yönen de Orta Anadolu'da yer alan Kerkenes dağı üzerinde M.Ö. 600 yılı dolaylarında tarihi Pteria olduğu düşünülen bir Demir Çağı başkentinin kurulduğunu bildirdi. Yönen, bölgede bulunan yazıtlar, grafiti, mimari özellikler ve buluntular Frig kökenlerine işaret etmekle birlikte, kentin hiç bir zaman Frig Devletinin bir parçasının olmadığının düşündüğünü kaydetti.
     Lidya Kralı Krezis ile Pers fatihi Büyük Keyhüsrev arasında M.Ö. 540 yıllarında meydana gelen savaşa sahne olan Kerkenesin yağmalanıp, yakılarak yok edildiğini bildiren Yönen, şehrin etrafında 7 kilometre uzunluğunda yıkılmış durumda olduğunu, yapılan çalışmalarla bu antik şehir kalıntılarının yeniden ortaya çıkarılmaya çalıştığını anlattı.
     Yozgat Valisi Necati Şentürk ise Kerkenesin bir çok uygarlığın kesiştiği bir noktada bulunduğunu, bu uygarlıkları açığa çıkarmak için daha fazla parasal kaynağa ve daha fazla insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
     Şentürk, ''Burada bulunan her eser bu toprağın malıdır. Bu eserler bizim kültür mirasımızdır. Kerkenes bölgesi, daha doğrusu İç Anadolu Bölgesi kültür ve tarih zenginliği açısından çok önemli bir zenginliğe sahiptir. Bu zenginlik gün yüzüne çıkınca o zaman buradaki turizm faaliyetleri de artacaktır. Bizlere düşün görev bu zenginlikleri açığa çıkarmak, yapılan bu şenliklerle buraların ismini duyurmak, hatta bu şenlikleri festivallere dönüştürmektir'' diye konuştu.
Editör: TE Bilişim