Yozgat Valiliğinin AA muhabirine yaptığı yazılı açıklamaya göre, Galatların Başşehri Tavium kalıntılarının bulunduğu Yozgat'ın Büyük Nefes köyü, Hititler'in Başşehri Hatusaş'ın yeraldığı Çorum, Med'lerin Başşehri Kerkenes kalıntılarına rastlanılan Yozgat'ın Sorgun ilçesi Şahmuratlı köyü arasındaki Yozgat kent merkezindeki Mercimek Tepe Höyüğündeki antik kent kalıntıları, 1974 yılında Doğu Anadolu Bölgesini Batı Bölgelerine bağlayan E-88 Karayolunu genişletme çalışmaları esnasında ortaya çıktı.
     Yozgat kent merkezinin doğusunda yeralan Esentepe bölgesindeki eski Sanayi Sitesi bitişiğinde bulunan höyük yakınından geçen karayolu yapımında çalışan greyderin kazı yaparken topraktan yapılmış mutfak eşyalarının çıkması üzerine ilk çalışma sondaj şeklinde 26 Haziran-1 Temmuz 1975 tarihinde gerçekleştirildi. 1976-1994 yıllarında ise dönemin Yozgat Müze Müdürü Musa Özcan başkanlığındaki bir ekip, Mercimek Tepe Höyüğünde kurtarma kazısı yaptı.
     Yapılan bu çalışmalar sırasında çok sayıda pişmiş topraktan yapılmış mutfak kapları, ağırlıklar, ağırşaklar, dokuma askıları, küp mezarlar, iskeletler, ocaklar gibi eserler çıkartıldı. Kurtarma kazılarıyla ortaya çıkarılan toplam 524 eserin Yozgat Müzesindeki ''Mercimek Tepe'' salonunda sergilendiği kaydedildi. Açıklamada, ''Mercimek Tepe M.Ö. 3 bininci yıl Eski Tunç Çağı sonunda yerleşim görmüş, 2 bininci yılda Hitit zamanında Hattusaş çevresinde bir yerleşim yeri olarak kullanılan basit korunma duvarlarıyla çevrilmiş ve 2 bininci yılda terk edilmiş bir yerleşim yeridir. Akademik bir çalışma yapılabilmesi için Üniversitelerin Kültür ve Turizm Bakanlığından talepte bulunması gerekmektedir'' denildi.
Editör: TE Bilişim