Yozgat'ın Aydıncık İlçesinden başlayıp, Çorum'un İncesu köyüne kadar uzanan ve ortasından Yeşilırmak'ın kolu olan Çekerek Irmağı'nın geçtiği toplam 12 kilometre uzunluğundaki Kazankaya Kanyonu'nun, turizme kazandırılması için yine kaynak bulunamadı. Çorum İncesu kesiminin turizme kazandırılması için Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından mali destek verilirken, Kanyonun Yozgat'ta kalan kısmı için hazırlanan projeye mali destek talebi Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından geri çevrildi.

Aydıncık ilçesinin ekonomik yönden güçlenebilmesi için Kaymakamlık tarafından yaptırılan alan taraması sonucu, tarım ve turizm varlıklarıyla ilgili yerel değerlerin iyileştirilmesine karar verildi. Aydıncık ilçesinin turizmden pay alabilmesi için ortasından Çekerek Irmağı'nın geçtiği, Çorum İncesu'ya kadar uzanan Kazankaya Kanyonu'nun devreye sokulması gerekliliğine dikkat çekildi. Bir doğa harikası olan kanyonun Çorum Alacahöyük, Hattuşaş ile birlikte Tokat Ballıca mağarasına da yakın olmasının avantaj olduğu vurgulanarak, "Yeşilırmak'ın bir kolu olan Çekerek Irmağı Kazankaya Kanyonunu ortadan ikiye bölmekte, kanyon içerisinde Bizans ve Roma dönemine ait kalıntılar bulunmaktadır" denildi. 

Bu bağlamda, Kaymakamlık koordinatörlüğünde, Aydıncık İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği, İl Özel İdaresi, Aydıncık Belediyesi ve Aydıncık Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan 'Kazankaya Kanyonu Eko-Turizm Altyapısı Geliştirme Projesi', mali kaynak temin edilmek üzere, ORAN Kalkınma Ajansı'na sunuldu. Kazankaya Kanyonunun doğal, tarihi ve kültürel turizm alanlarındaki zenginliğini tanıtım, markalaşma, hizmet kalitesi ve turizm altyapısının iyileştirilmesi yoluyla bölgesel ve ulusal alanda cazibe merkezi haline gelmesine katkı sağlamayı hedeflenen proje kapsamında, kanyon içerisine yürüyüş parkurları, geçiş köprüleri, bağlantılı asma köprüler, dinlenme alanları, seyir tepesi, yönlendirme tabelaları, çeşmeler, hayvan ve tarihi heykel figürlerinin yapılması öngörüldü. Proje, ORAN tarafından mali yönden desteklenmesi için uygun bulunmadı. Böylece, kanyonun Yozgat'ta kalan kısmının turizme kazandırılması hayali başka bir bahara kaldı.

Editör: TE Bilişim