Yozgat'ın Kadışehri Kaymakamlığı tarafından 10 bin 920 dekar alanda hazırlanan ''Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi'' yapım sözleşmesi düzenlenen tören ile imzalandı.
     Valilik Salonunda düzenlenen törene Vali Necati Şentürk, Kadışehri Kaymakamı İsmail Şanlı, projenin yapım işini alan firma yetkilisi İrfan Yurten, İl Özel İdare Genel Sekreteri Muammer Yanık ve il genel meclis üyeleri katıldı.
     Tören öncesinde konuşan Vali Necati Şentürk, Kadışehri kaymakamlığının uzun süredir üzerinde çalıştığı ''Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon projesini'' tamamlayarak yapım aşamasına getirdiğini söyledi. Projeye gerekli desteği verdiklerini belirten Vali Şentürk, projenin sadece Kabalı köyü ve deveci mezraasına yönelik olmadığını, örnek bir proje olduğunu ve önümüzdeki yıllarda benzer projeleri diğer ilçelerinde gerçekleştireceğine inandığını ifade etti. Projenin Kadışehri ilçesi Kabalı köyü ve develi mezraasında köy halkının kullanmadığı sulanabilir alanda uygulanacağını vurgulayan Vali Şentürk, 10 bin 920 dekar arazi üzerinde meyvecilik bahçesi oluşturulacağını, bahçenin ilk etapta 5 bin 400 dekar alanda kurulacağını ardından da 10 bin 920 dekar alana tamamlanacağını dile getirdi.
     Vali Şentürk, projenin toplam bedelinin 18 milyon lira olduğunu, bunun 1 milyon lirasının İl Özel İdaresi'nden karşılandığını kaydederek şöyle konuştu:
     ''İl Özel İdaresinden verilen para ile 52 bin 500 fidan alımı yapıldı. Proje inşaatı tamamlandığında burada 600 bin fidan olacak.
    Bu proje o bölgedeki her köylümüze büyük bir gelir sağlayacak. Bu projesiz 4 yıl yıl içerisinde kendisini amorti edecektir. Bu sadece bir meyvecilik projesi olarak değerlendirilmemesi lazım, meyvecilik dışında bin dekar alana da domates ekimi yapılacak.
    Bu projenin gerçekleşmesinde bir tarafta Kaymakamlığımızın kurduğu Bozok Tarım Ürünleri Ticaret A.Ş. diğer tarafta projenin yapımını üstlenen Yurten İnşaat Tarım, Teknik, Makine A.Ş bulunmaktadır. Projeyi üstlenici firma 5 yıl boyunca oluşturulacak bahçelerin ve meyvelerin fidan teminini ve bakımını yapacak.''
     Meyve bahçesinin pazar sorununun bulunmadığının altını çizen Vali Şentürk, ''Bahçemizde ihracata yönelik elma, armut, kiraz ve ayva üretimi yapılacak. İhracatın en büyük sorunu standart ürünün yetiştirilmesidir, biz bu bahçemizde standart ürün yetiştireceğiz. Şuanda bu projemizin inşaatının tamamlanarak üretime geçmesini takip eden bir çok ihracatçı firma var'' dedi.
     Vali Şentürk'ün konuşmasının ardından imza törenine geçildi.
     İmza töreni sırasında Vali Necati Şentürk, projenin yapım ihalesini alan Yurten İnşaat, Tarım, Teknik ve Makine A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Yurten'den 1 milyon lira daha düşürmesini istedi. İrfan Yürten ise Vali Şentürk'ün bu talebini kabul ederek, protokolü Kadışehri Kaymakamı İsmail Şanlı ile birlikte imzaladı.
Editör: TE Bilişim