Yozgat’ta ramazan aylarının vazgeçilmezi olan ve geleneksel ramazan tatlıları arasında yer alan kadayıf tatlısı için vatandaş tel kadayıfa büyük rağbet gösteriyor. Tatlı olarak ramazan sofralarını süsleyen ve hemen hemen herkesin ramazan ayında bir kere olsun tattığı kadayıf satışları ramazan ayında artarken, kadayıf üreticileri de vatandaşın ilgisinden memnun durumda.
Yozgat’ta kadayıf üretimi yapan ustaların kimisi el kesme metoduyla kimisi de makinelerde seri üretimle kadayıf üretiyor. Hanımlar marifetleriyle hamura hayat verirken, makinelerde ince ince kıyılan tel kadayıflar üretimden, sofraya bir çok aşamadan geçerek hazırlanıyor. Yozgat’ta yıllardır kadayıf üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Yeter Aslan 33 yıldır kadayıf ürettiklerini ve kadayıfçılığın aile meslekleri olduğunu ifade etti.
Yeter Aslan özellikle ramazan aylarında Yozgatlının kadayıfa daha fazla yöneldiğini söyleyerek
“Özellikle ramazan ayında işlerimizde bir artış söz konusu oluyor. İşlerimiz ikiye katlanıyor. Ev hanımları ellerinde açıyor ve özel tandır sacında pişiriliyor.30 yıldır kadayıfçılık yapıyorum. Hem yufka hem kadayıf üzerine 30 yılımızı doldurduk. Müşterimizden çok memnunuz, müşterimiz de bizden memnun. Tabi Ramazan ayında diğer aylara göre daha yoğun geçiyor ve satışlarımız artıyor. Özellikle ramazan aylarında vatandaşımız diğer tatlılardan çok kadayıf tatlısını tercih ediyor. Bunun sebebi kadayıf tatlısının hazmının kolay olması ve herkesin kendi evinde rahatlıkla yapabilmesinden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca bizim kadayıflarımız sütlü kadayıftır sütlü olarak üretiyoruz” dedi.
Kadayıf dışında böreklik yufka, çorbalık erişte ve yufka ekmekte ürettiklerini sözlerine ekleyen Yeter Aslan böreklik yufkayı 4 lira 50 kuruştan, çorbalık erişteyi 8 liradan ve yufka ekmeği de 70 kuruştan satışa sunduklarını, vatandaşlarında kadayıf dışında özellikle böreklik yufka ve normal yufka ekmeği ramazan ayında daha fazla tercih ettiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim