6331 sayılı iş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu gereği 01 Ocak’ta yürürlüğe giren ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ çerçevesinde Yozgat’ta hizmet veren Bozok Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, ‘İş sağlığı ve güvenliği, Acil Eylem Planı, İşyeri Hekimliği, Risk Analizi, Hemşire, İşe Giriş ve Periyodik İşçi Muayene, İlk Yardım Eğitim ve Sertifikasyon, İşe Giriş Tahlil ve Laboratuar’ hizmetlerinde kalitesi ve güvenilirliği ile dikkat çekiyor.
İş Yeri Hekimi Dr. Alper Tuba Özdemir, 6331 Numaralı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun ön gördüğü tarih olan 01 Ocak’ta yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde Yozgat’ta Bozok Ortak Sağlık Güvenlik Birimi olarak hizmet verdiklerini söyledi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun herhangi bir alanda herhangi bir unvan ve şekil ile çalışan herkes için geçerli bir çözüm olduğunu hatırlatan Özdemir, kanunun içeriği ve getirdiği yükümlülüklerle ilgili şu bilgileri verdi:
“Kamu veya özel sektör ayrımı gibi bir durum söz konusu değildir. Bu kanunun amacı, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması veya mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için iş veren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektedir. İşveren iş sağlığı ve güvenliğini temin etmede sorumludur. İş yerlerinin risk analizi, acil eylem planlaması, eğitimlerini yaptırmakla yükümlüdür.
Kanun çerçevesinde iş yerleri iş sağlığı ve güvenliği açısından yapılan işin özelliği işin her safhasında kullanılan veya ortaya çıkan maddeler, iş ekipmanı, üretim yönetim ve şekilleri, çalışma ortam ve şartları ile ilgili diğer hususlar dikkate alınarak iş yeri için tehlikeli sınıfları belirlemesidir. Buna göre iş yerleri ‘Az tehlikeli (Örneğin; bakkal, manav, lokanta,, tüm bürolar, oto galeri, büro işçisi çalıştıran belediyeler gibi veya taşeronları gibi birimler, vergiye tabi ya da götürü usulle çalışan tüm işletmeler). Tehlikeli; berber, kasap, elektrik işleri, marangoz, kuaför, inşaat firmaları, hazır beton, hamam, termal, kaplıca, nakliye gibi işletmeler. Çok tehlikeli; Petrol istasyonları, madenler, taş ocaklar gibi işletmeler. Bu şekilde işletmeler üç sınıfa ayrılmıştır. İş yerleri mevcut SGK sicil numaralarından  tehlikeli sınıflarını bulabilirler.”
Mevcut kanun kapsamında iş yerleri ve işverenlerin işletmelerin tehlikeli sınıfına göre iş ve işlemlerden sorumlu olduklarını hatırlatan İş Yeri Hekimi Dr. Alper Tuba Özdemir; “Az tehlikeli işletmeler risk analizi, acil eylem planı ve eğitimleri yaptırmak zorundadırlar. Bir kez yaptırılması yeterli olup işin mahiyetine göre iki, dört ve beş yılda bir defa olmak üzere yenilenmesi gerekmektedir. Yalnız 50 ve üzerinde işçi çalıştıran işletmeler az tehlikeli grupta da olsalar iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeli ile veya bunların hepsini ihtiva eden bir OSGB ile anlaşma yapması kanunen zorunludur.
Tehlikeli sınıftaki ve çok tehlikeli sınıftaki işletmelerin hepsi mutlaka iş yeri pekimi, iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeliyle veya hepsini içinde ihtiva eden bir OSGB ile anlaşma yapmak zorundadır” diye konuştu.
Yozgat Bozok Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’nin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 1248 belge onaylı olduğunu hatırlatan Özdemir, şu bilgileri verdi: “Amacımız tüm işletmelerimize iş sağlığı ve güvenliği anlamında hizmetlerimizi en iyi bir şekilde verebilmek, işçi ve işletmelerimizin sağlık ve iş güvenliği açısından en kaliteli hizmeti almalarını sağlamak, işçi ve işletmelerimizi gelebilecek her  türlü tehlikeye karşı önceden uyarmak ve korumak, kanunlar ve yönetmelikler karşısında işletmelerimizin her zaman başlarının dik, gönüllerinin ferah olmasını sağlamaktır.”

Editör: TE Bilişim