Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan ve illerde İl Müftülüklerinin organizasyonuyla hayata geçirilen gençlerle camide buluşma kampanyasını Yozgat gençliğine sorduk. Özellikle camileri gençlerle doldurmaya yönelik başlatılan kampanyanın içeriği hakkında değerlendirmede bulunan gençler İl Müftülüğü’nün çağrısını ve bu çağrıda kullanılan temayı çok güzel ve uygun bulduklarını ifade etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan söz konusu temanın gençleri anlamaya ve gençlerin düşüncesini kavramaya yönelik olduğunu ifade eden genç vatandaşlar “İçerisinde gençleri temsil eden görsel ve resimlerin kullanılarak, gençleri anlayabilecek bir üslupla camilere davet edilmek gerçekten güzel bir olay. Genelde büyüklerin tenkidi, kızması ve sert ikazlarıyla bu daveti alan gençlerin böyle güzel ve sıcak bir temayla camilere davet edilmesi olumludur” yorumunda bulundu.
Camilere gençlerin ilgisizliğini de değerlendiren Yozgat gençliği özellikle günümüz dünyasında çalışma ve mesai koşullarının camilere gitmek için uygun olmadığını ve özel sektörde çalışan insanların neredeyse böyle bir hakkı bulunmadığı görüşünde bulundu. İbadet için hiçbir  bahanenin geçerli olmayacağının bilincinde olduğunu söyleyen gençler “Ancak yoğun çalışma ortamında bazen siz camiye gitmek istemiyorsunuz, iş yoğunluğu ve yükü sizdeki bu heves ve isteği kırabiliyor, bunun yanı sıra gitmeyi arzulayanlar iş yerinden bu  onayı alamıyor. Samimi olarak camiye giden insanların bir kısmı ise işten kaçıyor yaftası yiyebiliyor” şeklinde konuştu.

SOSYAL HAYATTAN 
ÇEKİLDİLER
Din görevlilerine de bu noktada birçok sorumluluk ve görevler düştüğünü belirten gençler özellikle din görevlilerinin sosyal hayatın içerisinden çekildiklerini ve görevlerini sadece cami sınırları içerisinde yürüttüklerini beyan etti. Düğünler, cenazeler, asker uğurlamaları veya değişik sosyal tören, gün ve gecelerde din görevlilerinin etkin rol alması gerektiğini söyleyen gençler yozlaşma, kutuplaşma ve kültür emperyalizminin ancak işini Allah rızası için yürüten samimi din görevlileriyle önlenebileceği iddiasında bulundu. Camilerde sadece namaz kılmanın dışında din adına farklı uygulamalarında gerçekleşmesi gerektiğini savunan bazı gençler ise ‘Elli yaşına gelmiş ancak namaz kılmayı bilmeyen insanlar var ve bunlar çekindikleri için bunu din görevlisine soramıyorlar camilerde örneğin namaz dışı saatlerde namaz nasıl kılınır, oruç nasıl tutulur bazı temel dini bilgiler okullardaki gibi burada da anlatılabilir. Bunları öğrenmek için belli tarikat ve cemaatlere gitmemek gerekir” dedi.
RİYA’DAN UZAK 
DURULMALI
Gençler din konusunda özellikle riyadan uzak durulması çağrısında bulunurken, kendilerine temel dini görevlerini yerine getirmeme eleştirisi ve yorumunda bulunan insanların veya bazı din görevlilerinin dini görevlerini yerine getirme noktasında bazen samimi olamadıklarını söyledi. Dini görev ve sorumluluk bilincinin dışına çıkarak belirli çevrelere hoş görünme, herhangi bir yere mensup olabilme adına riyakar yaklaşım sergileyenlerinde son zamanlarda artış gösterdiğini vurgulayan gençler “Haram yeme çağrısında bulunanların bankalarda faizli para biriktirmesi, zekat ve yardımda bulunanın gösterişte bulunması, memleketim için, insanım için hizmette ve bağışta bulunuyorum diyenlerin kendilerine siyasi malzeme toplaması dinden ve İslam’dan uzak olsa gerek bu konularda da özellikle topluma önderlik yapan din görevlilerinin ve insanların daha hassas olması gerekir” açıklamasını yaptı.

Editör: TE Bilişim