Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na Açık Dilekçe;

Kurban Derilerini Ağaçlandırma ve Erozyon İçin Köy Muhtarlıkları ve Belediyeler de Toplayabilmeli

Ülkemizin büyük bir bölümünün erozyon ve ormanlara kıyım sonucu ağaçsız, otsuz çırıl-çıplak oluşundan çok büyük burukluk duymaktayız. Her yıl dikilen ağaç ve kurulan ormanlar, yanan-yakılan ve yağmalananlar karşısında, devede kulak kalmakta.

Bu tempoyla, ülke geneli şöyle dursun, Başkent Ankara ve çevresinin erozyonla savaş ve ağaçlandırılması 200-300 yıla sığdırılırsa yine de kârlı sayılırız. Bu nedenle; ağaçlandırma, erozyonla savaş ve meraların ıslahı konusunda nutuklar atma, karalı haberler verme yerine ulusça güçlü adımlar atılmalı.

Örneğin, Kurban Bayramı’nda çok büyük sayıda kurban kesildiği malum. Kesilen kurban derilerinin bedelleri ağaçlandırma, erozyonla savaş ve meraların ıslahına harcanmak üzere köy muhtarlıkları ve belediyelerce de toplanabilmeli.

Böylelikle derilerin büyük bir bölümü çar-çur olmayıp bozulmadan tuzlanıp, korunması ve pazarlanması sağlanacağı gibi elde edilecek gelirle en küçük köyde yılda 10 meyveli ağaç dikilse, 10 yılda 100 ağaç eder ki, hiç yoktan bir kazanım olur.

Hele de bağışlarımızla büyük köy ve belediyelerce kurban adına oluşturulacak meyvelik ve ormanların görünümünün vereceği hazza ve mutluluğa ne demeli ?

Ayrıca kendi bağışlarıyla ağaçlandırma ve ormanların kurulmasını görecek halkımızın, bu kampanyayı canı gönülden desteklemesi ve eserinin korunup-kollanması ve sahip çıkmasıyla orman davasının arzulanan amacına doğru atılmış bir adım olunur.

Öte yandan 25-30 yılda ancak meyveye dönüşen aşısız ceviz fidanının çevresinde kesilen kurban kanıyla, 8-10 yıla varmadan meyve vermeye başladığına tanık oldum. Kısa sürede pıhtılaşıp-katılaşan kanlardan meyvecilik açısından da yararlanmalıyız.

Dün taş taş üstünde kalmayan Güney Kore halkı WC’sinde ki dışkısını bile gübre olarak kullanmıştı ki, bugün ekonomik yönden, dünya devleriyle yarışmakta. Bizde niçin boş yere akıp giden, mübarek kurbanların kanını değerlendirmeyelim?

Sözün özü; Yöneticilerce bedeli ağaçlandırma, erozyonla savaş ve meraların ıslahına harcanmak üzere, kurban derilerinin toplanması için köy muhtarlıkları ve belediyelere de yetki verilmesine acilen gerek görmekteyiz.

Ne demiş Mevlana;
                         “Yemyeşil et, gel gönül iklimini,
                           Yasemin, sümbül, gül açsın yepyeni”

                                                                                                                                                                                                               YILMAZ GÖKSOY

                                                                                            İleri Gazetesi –Yozgat-

 

Editör: TE Bilişim