Türkiye'nin göç sorunu yüzünden her 5 senede bir demografik özelliklerin değiştiğini, şehirlerimizin sosyo-ekonomik yapılarının da bozulmasına neden olduğunu belirten Yozgat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Uğur Bektaş, "Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu ekonomisini bitirirken, büyük şehirlerin de sorunlarını artırmaktadır" dedi.

"TARIM VE HAYVANCILIĞIN YOK  OLMASI GÖÇÜ  TETİKLİYOR"

            Göçün nedenlerinin başında genelde ekonomi olmak üzere, özelde istihdam sorunu ve yöresel geçim kaynaklarının azalması ile ülkemizde yaşanan terör sorununun başta geldiğini söyleyen Bektaş, "Bilhassa Doğu ve Güneydoğu illerimizde yaşanan terör sorunu ile birlikte görülen tarım ve hayvancılığın yok olması son dönemde göçün önemli nedenleri arasındadır. Eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği de insanları büyük şehirlere göçe zorlamaktadır. 2009-2010 yıllarında 2 milyon 360 bin vatandaşımız yaşadığı yerden göç etmiştir. Öyle şehirlerimiz var ki Bayburt, Kastamonu, Yozgat, Sivas, Sinop, Giresun, Rize, Tunceli gibi dışarıdaki nüfusu kentin nüfusunun neredeyse 10 katına ulaşmaktadır" diye konuştu. 

 "GÖÇ BERABERİNDE SORU GETİRİYOR"

            Şehirlerin verdiği göç ile zayıf olan ekonomilerinin daha da zorlandığını, esnafın müşteri kaybettiğinden mal almaya çekindiğini vurgulayan Bektaş, "En fazla göç alan İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa ve Kocaeli illerimizdir. Göç ile sadece kendi şehrini değil gittikleri şehirlerde de sorunlar büyüyor. Gidilen yerde iş bulunamaması, barınma sorunu hemen baş gösteriyor. Sağlıksız koşullarda yaşama savaşı verilirken belediyeler hizmet vermede yetersiz kalıyor. Düzensiz kentleşme, çevre sorunları, işsizlik ve kültür çatışmasıyla beraber suç oranında da artış görülüyor. Kısaca sosyo-ekonomik yapı bozulmuş oluyor" diye söyledi.

“BÖLGESEL TEŞVİK SİSTEMİ GETİRİLMELİ"

            Türkiye'nin iç göç sorununu çözmesi için acilen tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Uğur Bektaş, "Bölgesel ve illerin özelliklerine göre mikro bazda teşvik sistemi geliştirilmeli. Tarım ve hayvancılık uzun vadeli planlamalarla modern üretim teknikleri kullanılarak tekrar ayağa kaldırılmalı. Tarımsal sanayi kırsal bölgelere kurdurulmalıdır. Esnaf ve sanatkâra yönelik teşvikler getirilmelidir. Anadolu illerinde hızla yayılarak 112 adete ulaşan AVM ve süper marketlere karşı yöresel ve geleneksel üretim korunmalıdır. Yeni kurulan üniversitelerin geliştirilmeli ve yapısal sorunları giderilmelidir. Sağlık ve eğitim hizmetlerinde eşitsizlik giderilmeli, eksiklikler hızla tamamlanmalıdır. Huzur ve asayişin sağlanmasıyla iç göç durdurulacak aynı zamanda göç alan illerimizin de birikmiş sorunlarında azalma görülecektir" dedi.

Editör: TE Bilişim