Aydıncık İlçesi’nde çıkartılan yarı değerli taşlar halk eğitim merkezinin açtığı kurslar sayesinde kısa sürede bayanların el emeği, göz nuru ile işlediği ünü Türkiye’ye yayılan takılara dönüştü. İş Kur, kaymakamlık, belediye ve milli eğitim müdürlüğünün ortaklaşa açtığı kurslarda eğitim gören bayanlar, ekmeğini taştan çıkarmaya başladı. 
İlçede yaşayan bayanlar kurslar sayesinde ametist, akik ve kalsedon gibi yarı değerli taşları işleyerek, kısa sürede kendi işlemesinin sahibi oluyor. Taşları takı ve günlük kullanılan bilen aksesuar eşyalarına dönüştüren hünerli bayanların el emeği göz nuru ürünler Türkiye’nin pek çok yerine gönderiliyor. 
Halk eğitim merkezinde açılan kurslar sayesinde taş işleme sanatını öğrenen ve yöre bayanlarına yön veren Aydıncık Ametist Yarı Değerli Taşlar İşleme Ve Tanıtma Derneği Başkanı Nimet Türker, yarı değerli taşların ilçe bayanları tarafından atölyelerde işlenerek birer takıya, sanat eserine dönüştüğünü söyledi. 
Açılan kurslar sayesinde sanatkar bayanlara yenilerinin eklendiğini belirten Türker; 
“Toplamda 20 kursiyerimiz var. İş Kur desteği, kaymakamlık, belediye, milli eğitimle koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Şuan 20 bayana yeni meslek öğretiyoruz, taş işleme sanatını öğretiyoruz” dedi.
Yarı değerli taşların eski çağlardan günümüze şifa kaynağı olduğunu bildiren Türker, ametist, jasberk, kalsedon, akik türlerinden oluşan taşların bilimsel olarak da kabul gördüğünü hatırlattı. 
Türker, şifalı özellikleri olmasının yanı sıra insanlara daha cazip ve çekici gelen özelliğe de sahip olduğunu kaydetti. 
Hem takı olarak hem de şifalı yönleri ile iç ve dış piyasada seri bir üretim yaptıklarını söyleyen Türker, üretim aşaması ile ilgili şunları aktardı: 
“Toptan ve perakende satışlarımız oluyor. Burada gelen bayanlar hem dernek bünyesinde çalışarak aile ekonomilerine de katkı sağlıyorlar. Ekmeğini taştan çıkartan bayanlar diyebiliriz. Zahmetli bir iş öyle takı aşamasına gelindiği gibi bir iş değil, onun belirli aşamalardan geçerek gerçekten ekmeğini taştan çıkaran emek verilerek yapılan bir iş. Bir taşı doğadan alıp sanat eserine dönüştürüyoruz. Buradaki bayanlar sanat işliyorlar. Yarı değerli taşlardan kolyeler, yüzükler, bileklikler, gümüş setleri, tespihler, kol düğmeleri var. Akla gelen her türü takıya dönüştürebiliyoruz. Bunun yanı sıra masa üstü isimlikler yapıyoruz taştan. Bilgisayarın negatif elektriğini alıyor. Her türlü takıya dönüştürebiliyoruz. Satışlar güzel yoğun bir ilgi var, artık daha da tanındıkça taşlarımız, fuarlarda festivallerde her zaman katılıyoruz. Orada tanıtıldıkça daha bir yoğun ilgi gösteriliyor. Bunun yanı sıra tanınılıyor. Telefonla arıyorlar, gelip ziyaret ediyorlar toptan ve perakende satışlarımız oluyor.” 

Editör: TE Bilişim