Bozok Üniversitesi personeline Erdoğan Akdağ Kampüsü'nde bulunan konferans salonunda Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Yrd. Doç. Dr. Kasım Çağlayan tarafından ilkyardım eğitimi verildi.
    Normal hayata sık sık başımıza gelecek olaylara ilk müdahalenin ne kadar önemli olduğunun anlatıldığı seminerde Yrd. Doç. Dr Kasım Çağlayan üniversitede çalışan personele olası bir kazada uygulayacakları pratik ilk yardım bilgilerini anlattı.
    Çağlayan, ilk yardımı ve ilk yardımcıyı şu şekilde anlattı: “Bir kaza ya da hayatı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin gelmesine kadar hayatın kurtarılması ya da kazazedenin durumunun kötüleşmesini önlemek için, ilaç kullanılmadan yapılan uygulamalara ilk yardım denir.
    İlkyardımın tanımında belirtilen amaçlara yönelik uygulamaları mevcut imkanlarla yapan, yetkili kurumlardan temel ilkyardım eğitimi almış kişiye ilkyardımcı denir. İlkyardımcı, ilkyardımın önceliklerini dikkate alarak olaya müdahale etmelidir.
    Birincil öncelik solunum ve dolaşımın sağlanmasıdır. Ardından kanama, şok veya ağır yaralanmaya müdahale, yardım çağırma, sevk etme gelir. Acil durumlarla her yerde ve her zaman karşılaşabiliriz; dolayısıyla en azından ne yapılmalı ve ne yapılmamalı iyi bilmeliyiz.
    İlk yardım uygulamalarının öncelik sırasıyla üç temel amacı vardır;  yaşamı kurtarmak ve sürdürülmesini sağlamak, durumun daha da kötüleşmesini önlemek, olanaklar ölçüsünde iyileşmeyi kolaylaştırmak.
    Uygulamada yapacağımız ilk hareketler kurtarıcı ve kazazedenin güvenliği sağlamak,durumun değerlendirmesini yapmak, acil yardım çağırmaktır. Acil yardımda ise unutulmaması gereken en önemli konular ise 112 ve diğer Ambulans servisleri için; Olay yerini tam adres olarak söylemek, arama yapılan telefon numarasıa geri dönüş yapılacağı için yakınında olmak, olayın ne olduğunu söylemek, hasta sayısını ve hastaların son durumunu aktarmak ve ilk yardım müdehalesi olarak neler yapıldığından bahsetmektir.”
    Yaklaşık bir buçuk saat süren konferans dinleyicilerin sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.
Editör: TE Bilişim