Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Prof.Dr.Veysel Ayhan yaptığı açıklamada, sürü yöneticisi (çoban) istihdam edecek işletmelere verilen desteklemenin bir ilk olduğunu ve küçükbaş hayvancılıkta çok önemli bir adımın daha atıldığını söyledi.
 Çiftçilere 2014 yılında verilecek tarımsal destekler belirlendi. Bakanlar Kurulunun “2014 Yılında Yapılacak Desteklemelere İlişkin Karar”  1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere Resmi Gazetede yayımlandı.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için geçtiğimiz yıl uygulanan desteklemeler devam ederken bu yıl ilk kez başlayacak sürü yöneticisi (çoban) istihdam desteği uygulamaya konuldu.
Karara göre; sürü yöneticisi istihdam desteği 500 baş ve üzeri küçükbaş hayvan sayısına sahip işletmelerde bu yıl ilk kez başlayacak ve sürü yöneticisi istihdam eden işletmelere 5 bin lira destek verilecek. Ödemeler 2015 bütçesinden karşılanacak.
Konu ile ilgili bir açıklamada bulunan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ( TÜDKİYEB ) Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, sürü yöneticisi istihdam edecek işletmelere verilen desteklemenin bir ilk olduğunu ve küçükbaş hayvancılıkta çok önemli bir adımın daha atıldığını söyledi.
Prof. Dr. Ayhan açıklamasında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uyguladığı teşvik ve desteklemeler sayesinde hayvancılık sektörüne ilginin arttığını ve bunun sonucunda da koyun ve keçi sayısında belirgin bir şekilde artışların kaydedildiğine vurgu yaparak “Son yıllarda istikrarsız bir tablo sergileyen küçükbaş hayvan varlığımız 2009 yılı itibariyle yükselişe geçti. 2009 yılında 21 milyon 749 bin olan koyun sayımız 29 milyon 284 bine, 5 milyon 128 bin olan keçi sayımız ise 9 milyon 225 bine ulaşmıştır. Küçükbaş hayvan varlığımızdaki bu artışların en önemli nedeni Bakanlığımızca verilen desteklerdir.’’ dedi.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Ayhan, küçükbaş hayvancılığın önündeki en büyük darboğazlardan birinin çoban bulma ve çalıştırma sıkıntısı olduğuna dikkat çekerek devam etmekte olan sürü yönetimi elemanı eğitimlerinin yanısıra işletmelere verilen 5 bin liralık destekle de bu konuda çok önemli bir adımın atıldığını ve küçükbaş hayvancılığın gelişimine büyük katkı sağlayacağını ifade ederek; “Bakanlığımız, TZOB, İŞKUR ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak bizimde içinde yer aldığımız ‘’Sürü Yönetimi Elemanı Benim” projesi geçtiğimiz yıl 4 ilimizde başladı ve bu yıl tüm ülke geneline yaygınlaştırıldı. Açılan kurslarda yaklaşık 12 bin kişi eğitimden geçerek sertifikalarını almış olacak.
Bir yandan nitelikli sürü yöneticileri eğitimleri devam ederken diğer yandan da başta Sayın Bakanımız ve Bakanlık yetkililerimiz işletmelere sürü yöneticisi desteğinin de verilmesi yönünde çalışmaların olduğunu açıklamışlardı. Bugün bu destek kararının da çıkmış olması yetiştiricilerimiz adına bizleri mutlu ederken,yazın sıcağında, kışın soğuğunda, her türlü olumsuz tabiat şartlarında çok meşakkatli bir işi yapan çobanlarımızın sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmalarına da fırsat verecektir.Sürü yönetici istihdam desteği, küçükbaş hayvancılık için yapılan desteklemeleri taçlandırmış ve geleceğe daha bir umutla bakmamızı sağlamıştır.
Bu kararla aynı zamanda işletmelerimizin hayvan sayılarını en az 500 başa çıkarmayı hedeflemeleri açısından da olumlu olmuştur.Bu karar, zaten yükselme trendinde olan küçükbaş hayvancılığımıza daha da fazla katkı sağlayacaktır. Bu kararın çıkartılmasında başta Bakanlığımız olmak üzere emeği geçen herkese Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliklerimiz ve onların üyesi olan yetiştiricilerimiz adına teşekkür ediyor hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim