Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı Rukiye Döner çocuğunuzda dikkat eksikliği ve belirtilerinin neler olduğunu neler yapılması gerektiği hakkında bilgi verdi.
PDR Uzmanı Döner, dikkat eksikliği belirtilerinin, konsantrasyon eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik olarak 3 ana kategoride toplanabileceğine dikkat çekerek, dürtüselliğin, çoğunlukla yolda insanlara ya da evde eşyalara çarpma gibi küçük kazalara neden olabildiğini ifade etti.
Döner, çocuklarda dikkat eksikliği için neler yapılacağı ve belirtileri hakkında şu bilgileri verdi:
“Çocuğunuzun Okulda önemli olan detaylara dikkat etmeme, kolay hatalar yapma, yapılan işin dağınık ve dikkatsiz yapılması sık bir oyundan veya işten bir diğerine geçmedir. Yapılması gereken işleri sürekli ağırdan alma, geciktirme, erteleme gibi sorunları olabilir. Randevuları, yapılması gerekenleri sık sık unutma, günlük aktiviteleri zamanında yapamama. Konuşma sırasında karşısındakini dinlemekte zorlanma, konuşmaları akılda tutamama, sosyal durumlarda detaylara ve aktivitelere dikkat etmeme.
Konsantrasyon gerektiren ev ödevleri, kağıt işlerini tamamlamakta zorlanma konsantasyon eksiliğinin belirtileridir. 
Ayrıca Hiperaktivite belirtileri çocuk 7 yaşına gelmeden ortaya çıkar, her şeyi ellemek, tutmak eline almak ister ve sizin dur yapma gitme gibi emirlerinize uymak istemez. Bu da hiperaktivite belirtileridir. Hiperaltivite belirtilerini şöyle de sıralayabiliriz; Yemek yerken üstüne döker,  Oturduğu yerde kıpırdar. Oturduğu yerde sallanır. Elini ağzına sokar veya tırnak yer. Elini veya ayağını sallar ve hareket ettirir. Uykuya götürmek istediğinizde itiraz eder. Uyumak istemez. Okula gitmek istemez. Okula ilk birkaç gün gider sonra vazgeçer. Sürekli ayağa kalkar veya yürümek ister. Evdeyken gezmeye götürülmek ister. İnsanların onunla ilgilenmelerinden çok hoşlanır. İnatlaşır. Yapma denilenleri yapmak ister. İstedikleri olmazsa tutturur. Sık düşer. Sık sık ev kazalarında yaralanır.”
Çocuğun gördüğü her şeyin içine bakmak istediğini söyleyen PDR Uzmanı Döner; “Oyuncakların nasıl çalıştığını merak eder. İçine bakmak ister, oyuncakları kırar veya çalışmaz hale getirir, çok hızlı ve yüksek sesle konuşur. Eğer bu belirtilerden en az 10 tanesi çocukta mevcutsa bu konuda uzman yardımı alınmalı” diye konuştu.
PDR Uzmanı Rukiye Döner çocukla dikkati geliştiren oyunlar oynayarak, ev içinde nesne saklama oyunu, balonla oynama, son harften kelime bulma oyunları çocuğun dikkatinin gelişmesine yardımcı olacaktır diye söyledi.
Döner şunları söyledi: “Çocuğunuzla nesne saklama oyunu oynayarak, oyun için evin belli bir odası seçilir ve çocuğa etrafındaki nesnelere dikkatlice bakması söylenir. Çocuk odadan çıkınca herhangi bir nesne saklanır. Çocuk odaya döndüğünde hangi nesnenin saklandığını bulmaya çalışır.
Balonla Oynama: Oyuncular şişirilmiş bir balonu birbirlerine atarak yere düşürmemeye çalışırlar. Bu oyun aynı zamanda çocuğun konsantrasyonunu sağlamasını da destekler.
Son harften kelime Bulma: Oyunculardan biri bir kelime söyleyerek oyunu başlatır. Ondan sonra gelen oyuncu, söylenen kelimenin son harfini kullanarak yeni bir kelime söyler. Bu şekilde oyun devam eder.”

Editör: TE Bilişim