Yozgat Valisi Necati Şentürk, Sorgun ilçesinde düzenlenen törenle 26 bin elma fidesi 200 üreticiye dağıttı.

     Sorgun İlçe Stadında düzenlenen törene Vali Şentürk ile birlikte, Kaymakam Levent Kılıç, Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, İl Tarım Müdürü Ünal Koçak, İlçe Tarım Müdürü Murat Türkmen, daire müdürleri, üreticiler katıldı.

     Yozgat Valisi Necati Şentürk burada yaptığı konuşmada, Yozgat'ın meyve yetiştirmeye uygun bir potansiyele sahip olduğunu, bunu en iyi şekilde değerlendirerek gelecekte meyve üretiminde Amasya'ya rakip hale getirmek istediklerini belirtti. Vali Şentürk, ''Son 5 yılda ilimizde 990 dekar alanda meyve bahçesi kurulmuş. Bu sene 940 bin dekar alanda yeni meyve bahçeleri kurulacak. Bu demektir ki 5 yılda kurulan meyve bahçesini bir senede kuracağız. İl Özel İdaremiz 77 bin adet fidan dağıtıyor. Bunun 61 bin adeti meyve fidanı. Bunlardan 30 bin adeti Sorgun'a verilecek. Sadece Sorgun değil Kadışehri'nde 50 bin fidan dikimi yapılıyor. Bu böyle kalmayacak, daha da artacak 10 katına çıkacak'' dedi.

     Bölgede yapılan tarıma da değinerek, bölgenin kalkınmasında tarımın çok önemli bir yerinin olduğunu vurgulayan Vali Şentürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

     ''Devletimiz çiftçimize 100 milyon lira destek sağladı. Hayvancılıkta da öyle. Şimdi Sorgun için benim iki projem var; bir tanesi Organize Hayvancılık, diğeri de Organize Seracılık projesi. Organize Hayvancılık projesinin hayata geçirilmesiyle 25 bin hayvan yetiştirilecek. Bunlar damızlık ve süt üretiminde kullanılacak. Diğer yandan yeni hazırlayacağımız projelerle seracılığı da geliştireceğiz. Sizler proje hazırlayıp, bize gelin. Projeleriniz mutlaka karşılığını bulacaktır. Ancak benim istediğim, gücünüzü birleştirerek projeler üretin. O zaman daha da önemli işler başarabilirsiniz. Böyle olursa önümüzdeki 10 yıl içinde Sorgun bölgenin yıldızı olacaktır.''

     Kaymakam Levent Kılıç ise, Sorgun'da tarımla ilgili yapılan ve yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgiler aktardı ve şunları söyledi:

     ''İlçemizde 50 dekarda yaklaşık 3 bin 500 elma ağacı varken bugün 400 dekara 26 bin 000 elma fidanın 200 meyve üreticimize dağıtımı yapılacaktır. Aralık, Ocak, Şubat aylarında toplam 52 belde ve köyde çiftçi eğitimi,bilgilendirme ve yönlendirme toplantılarında toplam bin 560 çiftçiyle yüz yüze görüşülerek, ilçemizde alternatif gelir getirici ürünlerden elma, ceviz, üzüm ve kiraz yetiştiriciliğine yönelik eğitim ve yönlendirme çalışmaları yapıldı. İlk etapta elma fidanı ve üzüm bağ çubuğu konusunda talepler toplanarak projeler hazırlandı. 2011 yılı İl Özel İdaresi bütçesine teklifi yapılarak, çiftçilerden elma fidanının her biri için 1 lira katkı payı alındı, özel idareden de her bir fidan için 3 lira katkı verildi. Üzüm bağ çubuklarından da 6 bin adet ilçemizde dağıtılacak olup, bunun tamamı il özel idaresince karşılanacaktır.''

     Elma fidanlarının 200 çiftçiye, üzüm bağ çubuğunun da 15 çiftçiye verileceğini bildiren Kaymakam Kılıç, ''Elma fidanları 3. yıldan itibaren ürün vermeye başlayacak olup 6. yaştan itibaren tam verime geçecek ve yılda bin 40 ton elma üretilmesi hedeflenmektedir. Bugünkü fiyatlarla ilçeye sadece elmadan girecek parasal girdi bir milyon liranın üzerinde, eski para ile bir trilyonun üzerinde olacaktır'' diye konuştu.

     Çeşitli folklor gösterileri ve konuşmaların ardından örnek fidan dikimi yapıldı. Vali Şentürk, iki üreticiye meyve fidesini verdi.

Editör: TE Bilişim