Bozok Üniversitesi tarafından düzenlenen Bilim Çalıştayı’nın ikincisi dün başladı. Koordinatörlüğünü Doç. Dr. Mustafa Böyükata’nın yaptığı Çalıştay’ın ilk gününde bir birinden değerli akademisyenler konuşmalar yaptı.

                Bu yıl ikincisi düzenlenen Bozok Bilim Çalıştayı Bozok Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Toplantı Salonu’nda yapılan açılış töreni ile başladı.

                21-23 Nisan 2011 tarihleri arasında yapılan Bilim Çalıştayı Genel Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Böyükata’nın katkılarıyla gerçekleştirildi. Doç. Dr. Mustafa Böyükata çalıştayın açılış konuşmasında; “Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Bozok Bilim Çalıştayımızın hem üniversitemiz hem de şehrimiz için ileride dikkat çeken bir gelenek haline geleceğini düşünüyoruz. Aramızda bu çalıştaya katılmak üzere çok uzaktan gelen misafirlerimiz var. Kendilerine ve bu çalıştayın hazırlanma aşamasında emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

                Çalıştayın ilk konuşmacısı Konya KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Ali Okatan, bor kristallerinin özelliklerini ve endüstrideki kullanım alanlarına ilişkin sunum eşliğinde açıklayıcı bilgiler verdi.

                Prof. Dr. Ali Okatan, dünyadaki toplam rezervin yüzde 75’inin Türkiye’de bulunduğu bor madeninin tonu 190 dolar gibi cüzi bir fiyata yurt dışına satıldığına dikkat çekti.

                “Dünyada bulunan dört adet Bor Kristalleştirme Merkezinde işlem gördükten sonra katma değeri çok artmış bir şekilde dünya pazarına yeniden sunulmaktadır” diyen Okatan; “Savunma sanayisinde, iletişim teknolojilerinde, tekstil sektöründe ve çeşitli makine, kimya ürünlerinde kullanılan ve son derece stratejik bir öneme haiz olan bor madeni Türkiye tarafından işlenmeksizin hammadde halinde satılmaktadır” diye konuştu.

                Konuya ilişkin Dünyada ve Türkiye de pek çok çalışmada imzası bulunan Prof. Dr. Ali Okatan sözlerini şöyle sürdürdü:

                “1993 yılında çıkan Yasa ile bor madeninin özelleştirilemeyeceği hükmü getirilmiş fakat devlet kendi eliyle bor madenini çok fahiş bir fiyata satmaktadır. Çünkü bor madenini işleyecek teknoloji bizde bulunmamaktadır. Bu sahada yapılacak bilimsel çalışmaların önü de açılmamaktadır. Bor madeni son yıllarda geliştirilen Nano-Teknolojisinde kullanılan önemli bir elementtir. Nano teknolojisi kısaca, teknolojik fiziksel malzemelerin yapısının nanometre ölçekli boyutlarda değiştirilmek suretiyle daha yeni ve farklı özellikler taşıyan fiziksel malzeme üretme teknolojisidir.”

                Prof. Dr. Ali Okatan, Nano-Teknoloji ve bor madenine ilişkin açıklamalarının yanı sıra Türkiye’de çok belirgin olarak fizik, kimya, matematik, mühendislik alanlarında talebin azaldığını dolayısıyla bu teknolojiyi üretecek mühendis yetiştiremediklerini ve kaynaklarımızın boşa harcandığını belirtti. Okatan bu gibi bilimsel çalıştaylarla insanlarda farkındalık ve üretme azmi oluşturmada önemli katkıları olduğunu kaydetti.

                Üç gün sürecek olan 2. Bozok Bilim Çalıştayı çeşitli üniversitelerden gelen uzmanların bilimsel sunumları ve teknik geziler ile program devam edecek.

Editör: TE Bilişim