Yozgat’ta Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Orhan Hazer, 2013 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın TGSD desteği kapsamında “Akıllı Polimerler ile Pişik Yapmayan Bebek Bezi” projesini kabul etmesi ile  Erciyes Teknopark' ta akademisyen şirketi olarak kurduğu Hazerfen Kimya, Bozok Teknopark ve  İŞGEM Merkezi’nde oluşturduğu tam donanımlı laboratuarda önemli çalışmalara imza atıyor. 

20 ÖNEMLİ ÇALIŞMASI VAR!
Yozgat’ın yetiştirdiği başarılı akademisyenlerden Doç. Dr. Orhan Hazer, pişik yapmayan bebek bezi ile başladığı AR-Ge çalışmalarında kısa sürede bir birinden kıymetli 20 önemli projenin altına imza attı. 
Ürettiği pişik yapmayan bebek bezi çalışması ile Molfix Bebek Bezi’nin danışmanlığını yürütmeye başlayan ve sonrasında önemli firmalara danışmanlık yapmaya başlayan Hazer, İŞGEM Merkezi’ndeki laboratuarda AR-GE çalışmalarına devam ediyor. 
Son çalışmalarından bir tanesi olan kimyasal kullanmadan altın geri dönüşümü hakkında İleri Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Hazer; 
“Kimyasal kullanmadan altın geri dönüştürüyorum. Elektrik atıklarından, bilgisayardan geri dönüşüm yöntemi ile altın dönüştürüyoruz. Oyuncaktan her türlü elektronik aletten geri dönüşüm yöntemi ile altın elde edebiliyoruz” dedi. 

YOK YOK…

Hazer’in laboratuarında yürütülen Ar-Ge çalışmalarında insanlık adına faydalı olacak pek çok önemli yenilik bulunuyor. 
Hazer, çalışmalardan bazıları hakkında şu bilgileri verdi: 
“Akıl tişört ürettik. Çocuk ateşlendiği zaman tişörtün üzerinde bulunan kedinin burnu kızarıyor. 
Akıllı perdemiz var. Perdeye güneş düştüğü zaman üzerindeki desenlerin renkleri beliriveriyor. 
Akıllı kaşkol ve bere: Soğukta üzerindeki desenler beliriyor, kapalı sıcak ortama girdiğinde desenler kayboluyor. 
Bebek bezi hammaddesini Gaziantep’e verdik. Hali hazırda Molfiksin resmi danışmanlığını yürütüyorum. 
Camsil yüzey temizleyicimiz var. Patenti bize ait. Camsil yüzey temizleyicinin bir özelliği var, içebiliyorsunuz. Çünkü ürettiğimiz ot helvacı otu. 
Kaplıca suyundan elde ettiğimiz ürünlerimiz var. Yozgat’a özgü bir şey üretelim istedik. Yozgat’a özgü değerler neler? En büyük özelliği kaplıca özelliği. Jeotermal suları temizlikte ve kozmetikte kullanalım istedik. Kaplıca suyu ile sıvı el sabunu ve şampuan ürettik. Kükürtlü ve mineralli. Yozgat’ta başka neyimiz var, çam yağımız var, sıvı el sabunu ve şampuanının içerisinde çam teredendi, menengiz yağı vardır. Hem Yozgat’a özgü hem de şampuan için vazgeçilmez. Üç yıldır ben kendi şampuanımı kendi sabunumu üretiyorum. 
Tarımda sulama ile ilgili bir ürün geliştirdik. Tarımda sulama büyük problem. Hele hele bizim memleketimizde problem. Çünkü birincisi su yok, ikincisi sulama için uygun bir metot yok, üçüncüsü damla bu memlekette daha yeni yeni uygulanıyor. Ama bizim geliştirdiğimiz metot damlamadan daha iyi bir metot. Ve Amerika’nın, İsrail’in çölde yetiştiriyorlar biz Türkiye’de yetiştiremiyoruz problemini biz Yozgat’ta çözdük. Normalde Amerikalıların kullandığı ürünü değiştirdik. Sulamadaki en büyük problem suyun buharlaşması ve kuru toprağın suyu emmesi. Bitkinin o yüzden sulama değeri düşük. Bununla ilgili problem yok, neden suladıktan sonra rahatlıkla su dağılmıyor, bitki kökünde kalıyor. Bu yöntem sayesinde günlerce yeniden sulama yapmanıza gerek kalmıyor.”



BOZKIR’IN AR-GE’Sİ YER ARIYOR

Hazer, İŞGEM Merkezi’nin yıkılacak olmasından dolayı 2017 yılına kadar var olan sözleşmeden feragat ettiklerini belirterek; 
“Yozgat’ta iş yapmanın büyük sıkıntılarını yaşıyoruz ama Yozgatlı olduğumuz için tüm bunlara göğüs geriyoruz. Şuan bulunduğumuz İŞGEM Merkezi’nde 2017’ye kadar sözleşmemiz vardı fakat belediyenin burada yeni bir projesi var. Baktığımız zaman İŞGEM’in aslına uygun hizmet etmesi noktasında yetersiz olduğu bir gerçek. Belediyenin bölgede yeni bir proje hayata geçirecek olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Fakat bu noktada ister istemez yer problemimiz oluşuyor. Yozgat’ta laboratuarımızın tam donanımlı olarak hizmetini yürüteceği bir yere ihtiyacımız var. Bu noktada belediyemizin bize yardımcı olmasını ve yol göstermesini bekliyoruz. Bozkır’ın Ar-Ge Merkezi’nin devamlılığı, Türkiye’de eşi benzeri olmayan bu merkezin daha etkin çalışmalarını sağlıklı bir şekilde yürütmesi için bir Yozgatlı olarak merkezimizin faaliyetlerini Yozgat’ta yürütmek istiyoruz” diye konuştu. 


Editör: TE Bilişim