Tüm İslam aleminde olduğu gibi ülkemizde de kutlanılan Kurban Bayramı'nda, Anadolu'nun bir parçası olan Yozgat'ta bayram kutlamaları bir başka şekilde icra ederek, bayram namazının ardından önce mezarlığa gidilerek topluca dua ediliyor.
İslam coğrafyasının kutladığı mübarek  iki bayramından ikincisi olan Kurban bayramı Yozgat'ın Başıbüyüklü Köylüleri  komşularla bayramlaşmadan önce, kabristana giderek topluca dua edip, bayram günü mezarlığı ziyaret ediyorlar.

Köy İmam-Hatibi ve muhtarı öncülüğünde sürdürülen mezarlık ziyareti adeta gelenek haline gelmiş durumda. Anadolu'nun tipik bir köyü olan Başıbüyüklü Köyü Muhtarı Memduh Özçelik, “Köyümüz halkı gelenek ve göreneklerine bağlıdır. Bayram günü mezarlık ziyareti yıllardır süregelen bir uygulama. Bayram namazını kılınca camide bayramlaşma programının ardından evlere dağılmadan mezarlığa gideriz. İmamın önderliğinde gidilen mezar ziyaretinde önce kuranı kerim okunur sonra  da yapılan duaya topluca amin deriz. Daha sonra komşularla ev ziyaretleriyle bayramlaşma yaparız, Neticede hepimizin gideceği son durak mezarlıktır. Biz geçmişini, tarihini ve ecdadını unutmayan bir milletiz. Ölülerimizi ziyaret edelim ve bu mübarek günde onları duasız bırakmayalım ki, yeni nesilde bizler ahirete göçünce bize dua etsinler" diyerek ziyaretin önemine dikkat çekti.
Köy imam hatibinin okuduğu ve ölüm ve ötesini içeren ayetlerin ardından yapılan toplu duaya amin denilmesini müteakiben herkes kendi yakınlarının mezarı başında ziyaretini gerçekleştirerek özel duasını yapıyor.
Cami cemaatinin genç yaşlı demeden hep birlikte gerçekleştirdiği bu ziyaret Anadolu'nun ecdat kültürünü yaşatıyor.

Editör: TE Bilişim