Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, 300'ün üzerinde yerli arıcının bal üretimi yaptığı il genelindeki yaylalık bölgelerde her yıl 200 civarında da gezginci arıcının konakladığını söyledi.
 
Özdemir, açıklamasında yıllık bal üretiminin 550 bin ton civarında olduğunu belirterek, bu oranın artırılabilmesi için farklı projelerin hayata geçirildiğini kaydetti. 

Çayıralan ilçesinde 500 dekar alanda ‘Bal Ormanı’ kurulduğunu, Akdağmadeni ilçesinde ise altyapı çalışmalarının hazır hale getirildiğini kaydeden Özdemir, Yozgat'ta yaygınlaştırılması için çalışılan aspir bitkisinin de bal üretimi açısından önemli olduğuna dikkat çekti. 
Aspir bitkisinin yaygınlaşması ile arıcıların bu bitkiden beslenmesini sağlayabileceklerinin altını  çizen Özdemir; 340 arıcının desteklemelerden yararlanmak üzere başvuruda bulunduğunu ve bu çiftçilere kovan başına 10 lira destekleme ödemesi yapıldığını kaydetti. 

Özdemir, gezginci arıcıların veteriner sağlık raporu ve vize belgesinin yanlarında bulundurması gerektiğine dikkat çekerek, ''İlimize konaklama amacı ile gelen gezginci arıcılarımızın İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaatlarının akabinde mahallinde gereken tespitler yapılıp, veteriner sağlık raporu, vize belgelerinin incelenmesinden sonra 'Konaklama İzin Belgesi' verilmektedir. Gezginci arıcıların konaklayacağı yerin sahibinden izin alınması, iki arıcı arasında en az 2 kilometre mesafenin bulunması gerekmektedir. Belirlenen kriterler yerine getirilmişse gezginci arıcıya 'Konaklama İzni Belgesi' düzenlenmektedir'' diye konuştu. 

32 yıldır arıcılık yapan İmdat Yalçın (56) ve eşi Ülsever Yalçın (51), Yozgat'a Ordu'dan geldiklerini belirterek, 'Yozgat'a farklı bölgelerden çok sayıda arıcının gelip, konakladığını bitki florasının arıcılık için çok iyi olduğunu söyledi. 

Editör: TE Bilişim