Sarıkaya ilçesine bağlı, Terzili kasabası, Menteşe, Bebek ve Burunkışla köylerinden İstanbul'a göç eden Ermeni asıllı Türk vatandaşlarının çocukları ve torunlarından oluşan 50 kişilik grup anne-babalarının doğduğu toprakları görmeye geldi.
Mezar ziyaretinin ardından Terzili Köyü’ndeki tarihi kilise de bir araya gelen Ermeni asıllı Türk vatandaşlar, İstanbul’daki Patrikhane’nin izni ile getirdikleri din görevlisi eşliğinde ayin düzenledi.
İstanbul Kocamustafapaşa Burunkışla Ermeni Derneği Başkanı Hovsep Arzuman, 50 kişilik grupta yer alanların birçoğunun anne ve babasının Sarıkaya doğumlu olduğunu belirterek, doğdukları topraklaraher yıl düzenli olarak ziyaret ettiklerini söyledi.
Arzuman, yıllar önce yaşadıkları bölgede bulunmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, bu ziyaretleri geleneksel hale getirdiklerini, grup içerisinde yer alan kişilerin birçoğunun anne ve babasının mezarlarının burada olduğunu söyledi.
Arzuman, şunları söyledi:” Benim babam da 1922 yılında Burunkışla Köyü’nde doğdu, bu vesile ile babamın ve benim doğduğum toprakları görmeye geliyoruz.
Burada atalarımız yaşamış ve onların mezarlarını ziyaret ederek dualarımızı ediyoruz. Sarıkaya’ya uzun bir aradan sonra geldiğimde Kaymakamımız Sayın Yaşar Dönmez Bey ile tanıştık. Kendisiyle çok güzel sohbetimiz oldu. Sağ olsun bizlere çok yardımcı oldu. Bu yardımlarından dolayı da teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizlerin, buraya gelmesindeki asıl amacı, burada daha önceki yaşantımızı unutmamak, eski günleri yâd etmek, bizden sonraki nesillere buraları tanıtmaktır. Kafilemiz, her geçen yıla oranla daha da artmaktadır.”
Bu yıl ki ziyarete dedesinin, babasının veya annesinin mezarını hiç görmeyenlerin katıldığını belirten Arzuman, özellikle sosyal medya aracılığıyla yaptıkları faaliyetlerimizi paylaşarak her yıl daha çok ziyaretçi toplamaya çalıştıklarını kaydetti.
“Dedelerimizin, ninelerimizin mezarlarını ziyaret ederek, bu mezarların çevre düzenlemesini de yapıyor, bakım ve onarımını gerçekleştiriyoruz” diyen Arzuman;
“Çünkü bu mezar taşlarında Ermenice yazılar bulunmaktadır. Bunlar, tarihi ve sanatsal değerler taşıdığı için bu mezarlara çok önem veriyoruz ve nesilden nesile aktarılması için çaba gösteriyoruz.
Öte yandan Terzili köyünde bulunan, kiliseyi de ziyaret ederek orada ayinimizi gerçekleştiriyoruz. Bu kiliseye de İstanbul’daki Patrikane’nin izniyle din görevlisi getirtiyor ve ayinimizi yapıyoruz. Daha sonra Sarıkaya’nın içini ve çeşitli güzel yerlerini geziyoruz. Buradaki kültürümüzü İstanbul’da da çeşitli etkinliklerle de devam ettirmeye çalışıyoruz.” Diye konuştu.
Sarıkaya Kaymakamı Yaşar Dönmez, Mehmetoğulları Otel’de konaklayan Ermenileri ziyaret ederek onlarla uzun uzun sohbet etti.
Ermeni misafirler, atalarının mezarları ile ilgili çeşitli istek ve taleplerini Kaymakam Dönmez’e iletti.

Editör: TE Bilişim