Ekmeğin ekmek içerisinde yer aldığı farklı bir lezzet olan omaçlı kahvaltı Yozgatlıların yıllardır vazgeçilmezi olarak yaşatılıyor.
Bir Orta Anadolu kenti olan Yozgat’ta yıllardır sabah kahvaltılarının en kolay hazırlanan ve masrafsız öğünü olan omaç, kısa bir süre önce yenilenerek hizmete açılan, işletmeciliğini Prof. Dr. Kuddusi Erkılıç’ın yaptığı İris Lezzet Kulesi tarafından sabah kahvaltılarında müşterilere verilmeye başlandı.
Ekmeğin ekmek içerisine konularak tüketilmesinden ötürü ilk defa yiyenler için ilginç gelen omacın yüz yıllardır süre gelen  bir lezzet olduğunu belirten restoranın bayan işletmecisi Gülhan Karaca, Yozgat’ın geçmişten gelen geleneksel lezzetlerden olduğunu belirterek, restoran mönüsünde farklı bir geleneksel tadı yaşatmak istediklerini söyledi.
Karaca, ecdat yadigarı bir lezzeti yaşatmak için her gün sabah kahvaltılarında yer verdikleri omacın müşterileri tarafından da çok beğenildiğini belirtti.
Karaca; “Özellikle Yozgat’ta olmayan insanlar da bu nedir diye bize soruyorlar ve biz açıklama yapıyoruz çok beğeniyorlar. Yozgatlı yeni nesil bilmeyen neslimize de eski yöresel tatlarımızı alıştırmak adına başladık. Onlar da beğeniyorlar. Hani ekmekle ekmek yeme tabiri vardır ya Yozgat’ta ya da Anadolu da yine aynı gelenek devam ediyor” dedi.
İris Lezzet Kulesi Restoran İşletmecilerden Esma Karaca, restoranın bayan işletmecileri olarak yokluk ve kıtlık dönemlerinde annelerin imkansızlıklar arasında hazırladığı omacı yaşatmak istediklerini söyledi.
Anadolu mutfağından özellikle Yozgat mutfağından omacın beğenildiğini söyleyen Karaca;
“Çok iyi talepler var. İnsanlar çok memnun ve de çok şaşırıyorlar. Çok eskiden kalmış gibi görünüyor ama çocukluğumuz hep köyde geçti, orada çok iyi biliyorum acıktığımız zaman annelerimiz bize omaçlı dürüm yapardı. Ben çok severdim, sonra tekrar biz mutfağımıza taşıdık bunu. Talep çok iyi özellikle omaç yemeye gelen  vatandaşlarımız var. Hepsine çok teşekkür ediyoruz” dedi.
İris Kule Restoran Aşçısı Dura Bilgin, omacan bir Anadolu lezzeti olduğunu söyledi.
Bilgin, omacın hazırlanmasının kolay gibi görünen ancak maharet ve ayrıntı isteyen bir iş olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: ;
“Sabah kahvaltısında misafire önceki olanaklar zayıf olduğu için misafirlere yapılabilecek ün güzel ikram buymuş. Hakiki bir tereyağı ve tandırda pişmiş köy ekmeği. Esasında bize çok basitmiş gibi geliyor ama bunun hazırlanması bayağı zahmetli bir iş. Malzemelerimi ham maddesi köy yufkasından yapılıyor. Esas onun lezzetini veren tereyağı ve köy yumurtası. Tereyağı ile güzelce kızartıyoruz, tam kızarma aşamasına geldiği zaman yumurtasını kırıyoruz, yumurtasını kırdıktan sonra kıvama gelene kadar ekmeği kızartıyoruz ve servis yapıyoruz müşterilerimize.”

Editör: TE Bilişim