Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta geleneksel tarım ürünleri yerine pazar sorunu bulunmayan ürünlerin ekilip, biçilmesine olanak sağlamak üzere 2002 yılında uygulamaya konulan 'Alternatif Ürün Projesi' ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Alınacak sonuca bağlı olarak önümüzdeki yıllarda çiftçilere tavsiye edilmek üzere ekimi yapılan Amasya misket elması ve bamyanın sonucu bekleniyor.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte Yozgat'ta yaklaşık 1.5 dönümlük alana 100 adet Amasya misket elmasının dikimini yaptıklarını söyledi. Pazar sorunu bulunmayan Amasya misket elmasının, bir yıl durup, ikinci yıl meyve vermesi nedeniyle çiftçi tarafından benimsenmediğini belirten Özdemir, ''Amasya misket elmasının eni bir türü keşfedildi. Bu tür her yıl meyve veriyor. Bu meyvenin ilimizde alternatif ürün olarak yetişip, yetişmediğini denemek amacıyla 100 adet meyve fidesini toprakla buluşturduk. Şuana kadar gelişmesi iyi, önümüzdeki yıl çiçeklenmesini bekliyoruz. İstenilen sonuç alınması halinde çiftçimize Amasya misket elması bahçesi tesis etmelerini önereceğiz'' dedi.

Alternatif ürün projesi kapsamında önceki yıllarda bodur elma, tam bodur elma, kiraz ve şeftali bahçelerinin kurulup, kavun, karpuz, patates ekimlerinin yaygınlaştırıldığını hatırlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, bölgede ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Özdemir, Yozgat'ın Türkiye'nin tam orta yerinde bulunması nedeniyle farklı iklimlerin etkilerinin görülebildiğine vurgu yaparak, şunları anlattı:

''İlimizin sınırlarının bir kısmında Karadeniz, bir kısmı Doğu Anadolu, bir kısmın da ise Çukurova bölgesinde görülen iklimler yaşamaktadır. Bu da tarımda alternatif ürünlerin çeşitlendirilmesini kolaylaştırmaktadır. Bu bağlamda daha çok mikroklima özelliği bulunan bölgelerde yetişebilen Bamya çeşitlerinin Yerköy ve Şefaatli ilçelerimizde yetiştirilebileceğini düşünüyoruz. Bu amaçla Dayılı köyünde Eyüp Yiğit ve arkadaşları tarafından kurulan tarımsal üretim çiftliğinde yaklaşık 5 dekarlık alanda bamya ekimi yapıldı. Sonucu gözleniyor. Olumlu sonuç alınması durumunda Yerköy ve Şefaatli ilçemizin belirli bölgelerinde bamya ekimini de önereceğiz.''

Editör: TE Bilişim