Sarıkaya İlçesi’ne bağlı Karayakup kasabası Terzili mahallesinde yaşayan Ömer Söğüt isimli bir vatandaş ahşap sanatıyla yaşadığı Yozgat ve Sarıkaya’nın kültür öğelerini fuarlara taşıdı. Emekli olduktan sonra, kendi kültürünü tanıtmak için ve aile ekonomisine katkıda bulunmak için ahşap sanatına başlayan Söğüt, bu işi yapmaktan da mutluluk duyduğunu belirtti. Söğüt, yaptığı açıklamada, bu işe başlamadan önce inşaat işleriyle uğraştığını, bir çok Avrupa ülkesini de gezdiğini ifade etti. 2003 yılında kalp ameliyatı olduktan sonra iş gücünün düştüğünü ve yaşadığı yörenin eski kültürünü öğelerini canlandırmak amacıyla ağaç işlerine başladığını söyleyen Söğüt, bu işle uğraşmanın da kendine büyük bir moral olduğunu dile getirdi. 
Söğüt, “At arabası, kağnı, masa – sandalye, gemi, traktör ve buna benzer işlerle uğraşmaya çalıştım. Başlangıçta pek güzel olmadı ama sonradan çabaladıkça, uğraştıkça ve kendimi bu işe daha fazla vererek güzelleştirmeye başladım. Emekliliğimi de bu işle geçiriyorum. Ben dışarıyı sevmeyen bir insanım ve böyle bir işe kendimi vermek beni daha çok mutlu ediyor. Gördüğüm bir şeyi canlandırmak, ağaca dökmek, benim açımdan kendimi daha iyi hissettiriyor. Mesela, bir at arabasını yapmak bana büyük bir mutluluk veriyor çünkü benim gençliğim at arabası üzerinde geçti. Bir kağnı yapmak bana mutluluk veriyor çünkü benim dedelerim kağnı ile çalıştı. Onları maket olarak yapıp vitrinleri süslemek ve canlandırmak amacıyla da yapıyorum bu işi. Hobi olarak çalışıyorum bu işte genelde tabi ki bu işin ticari yönü de var” dedi. 
Yaptığı işlerin ağaçlarını bulmakta zorluk çektiğini aktaran Söğüt, bu zorluklara rağmen ağaçları temin ettiğini, gürgen, meşe ve çam ağaçlarından üretim yaptığı bilgisini verdi. İlçede bulunan Tarihi Roma Hamamı’nın da maketini yaptığını anlatan Söğüt, tamamını aynısı gibi yapamasa da bu maketin çok ilgi gördüğünü ve taleplerin olduğunu anlattı. 
Söğüt, ilçenin tanıtımına böyle bir katkıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Biz, kırsal bölgede yaşıyoruz. Bölgemizde böyle şeylere pek fazla rağbet gösteren yok. Genelde Avrupa’da yaşayıp buralı olanlar çok büyük bir ilgi gösteriyorlar. İlçe kaymakamımız, belediye başkanlarımız ilgileniyorlar. Sağ olsunlar bana da destek veriyorlar. Yaptığım ürünler fuarlarda da yerini aldı. Yozgat Tarım Fuarı’nda, Sorgun Tarım Fuarı’nda, Sarıkaya’daki kermeslerde ürünlerimi sergiledim. En çok kağnı, traktör ve at arabası maketlerini talep ediyorlar.”
Ürünlerini vatandaşlara pazarlamakta sıkıntı çektiğini söyleyen Söğüt, “Örneğin, bir traktör maketini vatandaşa pazarlarken gerçekten çok zorlanıyorum. Bunun fiyatını söylediğim zaman adam, ‘Onun içinde 250 – 300 gram ağaç var’ diyor. Bu da beni üzüyor. Bunu sanatsal yönden değerlendirirlerse çok daha memnun olurum. Bu işlerle uğraşmak beni gençleştiriyor. Gerçekten kendimi dinç ve genç hissediyorum. Sebebi de, kahve alışkanlığından kurtulup emeklilik hayatımı boşa harcamadan sergilediğim ürünleri meydana getirmek hem şahsımı mutlu ediyor hem de ailemin geçinmesine katkıda bulunuyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim