Yozgat'ta Ahilik Haftası  Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü personelinin, meslek kuruluşları  temsilcileriyle birlikte Vali Necati Şentürk'ü ziyaretleri ile başladı. Vali Şentürk, Ahilik geleneğinin Türk milletinin öz kültürünü yansıttığını söyledi.
    17 Ekim tarihine kadar davam edecek olan Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Vali Necati Şentürk, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Muhsin Çelebi, bazı personeli, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Uğur Bektaş ve esnaf temsilcilerini kabul etti.
    Vali Şentürk, ziyarette yaptığı  konuşmada, Ahilik konusunun Türk milletinin öz kültürünün bir malı olduğunu, ithal bir düşünce, ithal bir sistem olmadığını, öz ve öz Anadolu kültüründen doğmuş ve devam etmiş çok güzel bir müessese olduğunu söyledi. Vali Şertürk, Selçuklu'lardan beri başlayan Ahilik geleneğinin, Osmanlı döneminde mütekamil bir teşkilat haline geldiğini, ülkenin ihtiyaç duyduğu en sıkıntılı zamanlarında, Moğol istilasını gördüğü bir dönemde, bu günün tabiri ile çok büyük krizlerin olduğu dönemde ortaya çıkmış, memleket ekonomisine bir sistem, bir ahlak, bir etik getirdiğini, sosyal yapıyı düzenlediğini, savaşlardan yakılan, yıkılan Anadolu'da sosyo ekonomik dengeleri kurmak açısından çok büyük bir görev ifa ettiğini vurguladı.
    Ahilik teşkilatının sadece ekonomik bir sistem olmadığını da anlatan Vali Necati Şentürk, ''Ahilik bir kültürün, bir sosyal sistemi de beraberinde getirir. Ahi kendisinden başka insanı düşünen kişidir, ahi kaliteyi esas alan sistemi getiren bir düşüncedir. Ahiliğin sanatkarı, zanaatkarı kendi içerisinde otokontrol yöntemiyle yani esnafın kendi kendini kontrol etmesi yöntemiyle, dışardan bir müdahalenin olmadığı ama içeriden kalitenin kontrol edildiği, güzel bir eğitimin verildiği sanatçının yetişmesi için gerekli ortamın oluştuğu, üreticinin ve tüketicinin korunduğu mükemmel bir sistemin adıdır'' dedi.
    Daha sonra Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Muhsin Çelebi Vali Şentürk'e çiçek, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Uğur Bektaş ise plaket verdi.
    Yılın Ahisi seçilen Terzi Muzaffer Demirtürk'e teşekkür plaketini ise Vali Necati Şentürk verdi.
Editör: TE Bilişim