Yılın ilk aylarında yaşanan aşırı yağış ve don olaylarının etkisiyle pirinç ve kırmızı mercimek başta olmak üzere bir çok ürünün fiyatı artıyor. Pirincin market fiyatı 9 liraya dayanırken, kırmızı mercimeğin fiyatı 6.70 liraya kadar tırmandı. Üreticiler bu yıl pirinçte yüzde 20 rekolte kaybı yaşandığına dikkat çekiyor.

FİYATLAR HAZİRAN'DAN İTİBAREN YÜKSELDİ

Yapılan ithalata karşılık, geçen Haziran ayında 6.90 olan baldo pirincin fiyatı Aralık ayında yüzde 30 artışla 9 liraya, 5.90 lira olan kırmız mercimeğin kilo fiyatı da yüzde 14 artışla 6.70 lira çıktı. Buna karşılık, geçen yıl yaşanan rekolte kayıpları nedeniyle yıl başında kilosu 13.50 liraya kadar yükselen kuru fasulyenin fiyatı yüzde 30 düşerek 9.50 liraya çekildi.

“ÖZELLİKLE MARKALI ÜRÜNLERİ YÜKSEK FİYATINA SATIYORLAR”

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, "Özellikle markalı ürünleri yüksek fiyatına satıyorlar" diye konuştu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de prinç fiyatlarının Eylül ayından sonra yükselişte olduğunu ifade ederek, şöyle dedi: "Fiyatların yüksek olması spekülatif bir durum. Para, aracıların elinde; mal ve perakende de stok yok."
Tezcanlar Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Mert Tezcan da, Fiyatların düşmesi için ekilebilir alanın artırılması ve yer kiralarının düşürülmesi gerekiyor. devletin desteğinin artması gerekiyor" diye konuştu.

CİDDİ KAYIPLAR YAŞANDI

Orgin Agro Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önel ise "Kırmızı mercimek fiyatları sezon başı itibariyle Türkiye'de rekoltenin beklenenin altında oluşması nedeniyle kademeli olarak fiyat yükselişi gerçekleşti. Ancak 1 Ekim 2014 de ithal mal girişine izin verilmesiyle birlikte, hem antrepolardaki eski mahsül Kanada mallarının piyasaya girmesi hem de eylül ayı ile birlikte yeni mahsül Kanada mallarının yüklenmesiyle piyasayalarda fiyatlar aşağı yönlü hareket etti. Türkiye çeltik üretiminin büyük bir kısmı Trakya'da gerçekleşiyor. Bu sene hava koşullarına bağlı olarak ciddi kayıplar oldu. Fiyatlarda sezon başı olmasına rağmen yükselişini sürdürdü. Özellikle mayıs ayı itibariyle ekim işleminin bitmesi gerekirken aşırı yağışlar nedeni ile ekim alanlarında hem hasar oluştu; hem de ekim zamanı gecikti. Ayrıca, sam hastalığı olarak bilinen başak kuruması nedeni ile bu yıl kayıp yüzde 25 seviyesinde oldu" dedi.

Editör: TE Bilişim