Yozgatlı aktar ve şifalı bitkiler satan esnaf ise mevsim geçişlerinde yaşanan hastalıklardan korunmak için bitkisel çaylar öneriyor.
Mevsimsel geçişlerde yaşanan ısı değişimleri beraberinde üst solunum yolu enfeksiyonlarına da zemin oluşturuyor. Bu süreçte bağışıklık sisteminde zayıflama meydana gelirken, vücut direnci de düşebiliyor.
Havaların soğuyup, ısınması üst solunum yollarını olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Yozgat’ta şifalı bitki ve şifalı ot satan esnaf da vatandaşların rahatsızlığa yakalanmadan, önleyici özelliği bulunan şifalı bitki ve çaylar ile korunabileceğini söyledi.
Vatandaşların rahatsızlanması durumunda mutlaka uzman hekimlere gözükmesi gerektiğine dikkat çeken aktarlar, piyasada satılan şifalı bitki ve çayların önleyici özelliğinin bulunduğunu, hastalık tedavilerinin ise uzman hekimler tarafından verilen ilaçlar olduğunu ifade etti.
Mevsim geçişinden dolayı görünen nezle, grip, öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanmamak adına bu mevsimlerde normal çay yerine adaçayı, zencefil, papatya ve mürver gibi bitkisel içecekleri tüketmenin vücut direncini artırdığı gibi, bağışıklık sistemini de kuvvetlendireceğine dikkat çekildi. Öte yandan bazı pazarcı esnafı ise Yozgat’ın kırsal bölgelerinden toplamış olduğu kuşburnu, güvem ve alıç ve ayva yaprağı gibi meyve ve şifalı otları pazarda satışa sundu.
Tamamıyla doğada doğal ortamda yetişen bu bitki, meyve ve otlarında kaynatılıp, tüketilmesinin hastalıkların önüne geçtiğini ve Yozgat kırsalında yaşayan vatandaşların senelerdir bu yöntemi uyguladığına dikkat çekildi.

Editör: TE Bilişim