FARKLI Kuş türlerinin yaşadığı Türkiye’nin ilk milli parkı Yozgat Çamlığında yapılan yeni bir çalışma ile 5 yeni kuş türü tespit edildi. Türkiye’nin ‘kuş cenneti’ konumundaki Yozgat’ta daha önce yapılan çalışmalarda 35 kuş türünün yaşadığı belirlenmiş, bu türler arasında nesli tükenmekte olan kuş türlerinin de bulunduğu vurgulanmıştı.

YOZGAT kent merkezindeki milli park çamlık ile birlikte Esenli, Yerköy ilçesinin Sekili köyü, Aydıncık ilçesi Kazankaya Kanyonu, Şefaatli ovası, Karanlıkdere ve diğer bölgelerde çok sayıda kuş türlerinin bulunduğu kaydedildi.
Önceki yıllarda yapılan araştırmalarda nesli tükenmekte olan kuş türlerinden 35'inin Yozgat’ta yaşadığı tespit edildi.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun TÜBİTAK desteğiyle 3 yıldır yürüttüğü proje kapsamında ise 5 kuş cinsinin gen haritası çıkarıldı.
Yapılan incelemede ortaya çıkarılan 77 farklı genetik yapıdan 54'ünün ilk kez tespit edildiğine yer verildi.
Kuş türlerinin koruma eylem planını hazırlamak amacıyla yapılan projede ‘Anadolu Sıvacısı, Büyük Baştankara, Mavi Baştankara, Karatavuk ve İspinoz’ kuş türlerinin gen haritası çıkarıldı.
Türkiye'deki kuş çeşitliliğinin bilindiğine dikkat çekilerek, belirlenen yeni türlerin Türkiye’nin ilk milli parkı çamlık ile birlikte, Aladağlar, Beydağları, Sipil Dağı, Kazdağları, Küre Dağları Milli Parklarında olmak üzere 6 alanda tespitinin yapılıp, gen haritasının çıkartılması için gerekli kan örneklerinin alınarak, kuşların yakalandıkları yerde doğaya bırakıldığı bildirildi.
MAKÜ Ornitoloji Laboratuvarı'nda bu kan örneklerinden DNA'yı izole ederek özel gen bölgelerinin çoğaltıldığı, literatürdeki, gen bankasındaki kayıtlarla karşılaştırılarak, hem kendi gen çeşitliliğimizin tespit edildiği hem de ülkemize özgü gen kaynaklarımızın kayıt altına aldığı ifade edildi.
Haber-Foto:Seyfi ÇELİKKAYA 

Editör: TE Bilişim