İçinde bulunduğumuz Muharrem ayı münasebetiyle Yozgat’ta farklı kurumlar ile bazı sivil toplum kuruluşları ve Gimat tarafından vatandaşlara ücretsiz aşure ikramı gerçekleşti. Halkın ilgi gösterdiği aşureler kısa zamanda tükendi.

BOZOK’TA AŞURE KAZANI

Yozgat Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Yozgat Gençlik Merkezi Müdürlüğü ile Bozok Üniversitesi öğrenci kulüpleri işbirliği ile Muharrem ayı münasebetiyle öğrencilere aşure ikramında bulunuldu. Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Cami ve Külliyesi’nde dağıtılan aşureye öğrenciler akademik ve idari personel yoğun ilgi gösterdi. Yozgat Gençlik Merkezi Müdürü Ali Sapmaz, Aşure’nin kültürümüzde çok önemli yer tuttuğunu belirterek, “Muharrem ayı ve aşure günü münasebetiyle gençlerimize bu adetlerimizi hatırlatmak istedik. Hem geçmişi, hatırlasın hem de geleceğe daha güzel baksın diye böyle bir etkinlik düzenledik. Bugün 2 bin 500 kişiye aşure dağıtımı yaptık” diye konuştu.

GİMAT GELENEĞİ BOZMADI
İslam âlemi için oldukça önemli bir ay olan Muharrem ayının en önemli günlerinden biri olan Aşure gününü Gimat yine unutmadı. Yıllardır sürdürdüğü geleneğe yeni bir halka daha ekleyip, vatandaşa dün aşure jesti yapan Gimat Marketler Zinciri böylece mübarek günün öneminin anlaşılmasına yardımcı oldu. Kurulduğu günden bu tarafa birçok sosyal ve kültürel etkinliğe imza atan, ekonomiye büyük katkılar sağlayan Gimat, İslam Dininin en önemli günlerinde gerçekleştirdiği ve büyük ilgi gören etkinliklerine marketlerde gerçekleştirilen aşure ikramı ile devam etti. Muharrem ayının 10’uncu günü kutlanılan Aşure Günü dolayısıyla yapılan jeste vatandaş büyük ilgi gösterdi. Kazandan sıcak sıcak dağıtımı yapılan aşureye kaşık sallayan ve lezzeti karşısında bu jestten oldukça memnun kaldıkları gözlenilen vatandaş, ilgililere teşekkür etti. Aşure dağıtımı sırasında konuşan Gimat mağazalar Zinciri Genel Koordinatörü Nizam Akdoğan, "İslam dünyası için kutsal sayılan bu günde, Yozgat halkımız ile birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Muharrem ayının tüm İslam alemine hayırlı uğurlu olmasını ve zulüm altında olan Müslüman kardeşlerimizin kurtulmaları vesilesi olmasını niyaz ediyoruz.” Muharrem ayı dolayısıyla her yıl olduğu gibi bu yılda tüm marketlerde aşure dağıttıklarını belirten Akdoğan, böylesine günlerde yapılan ikramların büyük ilgi görmesinin kendilerini de fazlasıyla mutlu ettiğini söyledi.

AŞUREYE YOĞUN İLGİ
Yozgat Belediyesi tarafından Muharrem ayı münasebetiyle Cumhuriyet Alanı’nda vatandaşlara aşure ikramı yapıldı. İki çadırda dağıtılan aşureye vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, uzun kuyruklar meydana geldi. Vatandaşlar aşure almak için zaman zaman kısa süreli yoğunluklar oluşturdu.

Yozgat Belediyesi Muharrem ayı nedeniyle Cuma namazının ardından Cumhuriyet Alanı’nda vatandaşlara aşure ikram etti. Aşure kazanının başına geçen Belediye Başkanı Kazım Arslan ve AK Parti Yozgat Milletvekili adayı Yusuf Başer, vatandaşlara aşure servisi yaptı.

İki farklı çadırda Yozgat Belediyesi aşevinde hazırlanan aşureler vatandaşlara servis edildi. Kazanların başında uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, aşure almak için dakikalarca bekledi. Sıra yüzünden zaman zaman kısa süreli tartışmalarda yaşanırken, Yozgat Belediyesi zabıta ekipleri, vatandaşlara yardımcı oldu.

Aşure alan vatandaşların bir kısmı aşure kaplarını yere atarken, belediye temizlik görevlileri de ellerinde temizlik poşetleriyle vatandaşların yere attığı kapları toplayarak çevre temizliği yaptı. 
Bazı vatandaşlar, son yıllarda hemen hemen tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte, sivil toplum kuruluşlarının da aşure ikramı yaptığına dikkat çekerek, ikramın ve aşurenin hoş bir organizasyon olduğunu ancak, toplumda Muharrem ayı ile birlikte insanların artık sadece aşureyi hatırlamaya başladığını ve bu ayın diğer faziletli ve ibretlik hadiselerinin ve öneminin unutulduğu yorumunu yaptı.

KONFERANSLI İKRAM

Türk Ocağı Yozgat Şubesi’de Muharrem ayı münasebetiyle bir konferans düzenleyerek aşure ikramında bulundu. Muharrem ayının önemi ve bu ayda meydana gelen önemli hadiseler hakkında katılımcıları bilgilendiren konferans Abide İşhanı’nda bulunan Yozgat Türk Ocağı binasında gerçekleşti. Emekli bürokrat Süleyman Çınarer katılımcılara İslam’da siyasi kırılma konulu bir konferans verirken, konferans sonrasında ise katılımcılara Türk Ocağı Başkanı Nefise Yüksel tarafından aşure ikramında bulunuldu. Türk Ocağı Başkanı Nefise Yüksel, Muharrem ayında meydana gelen olaylar ve bunların İslam alemine olan etkilerinin toplum tarafından iyi bilinip, doğru anlaşılması adına böyle bir etkinlik düzenlediklerini beyan etti.

Editör: TE Bilişim