Elimde bir kitap; yazarı Eşref Azgın Türkeri. Eser şaksıma imzalanıp İskenderun  (Hatay’dan) yollanmış. Eşref Azgın Türkeri gurbetçi şairimiz Memduh Şenel vasıtasıyla tanıdığımız değerli bir dostumuzdur.
Memleketim için çarpar yüreğim
Kaptırdım gönlümü sende merağım
Orta Asya’dan sonra sensin durağım
Bayrak elde selam dursam vatanım
Eserin önsözünde şair okuyucusuyla sohbet ediyor. “Öldükten sonra yaşamak isterseniz ölmez bir eser bırakınız!” diyor ve devam ediyor;
“Türkiye aşkı ile şiire olan sevdamı birleştirerek şiirlerimi “Vatan Sevdası” isimli kitapta toparlamaya çalıştım… “Mazisini bilmeyen ati, atisine layık bir mazi olamaz” “Bugün dününü unutan, yarın bugününe ihanet eder” anlayışıyla hareket ederek, milli duygu ve mukaddesatımıza yönelik, devlet, millet, bayrak, din ve dil birliği, vatan bütünlüğünü işlemekteyiz”.
Ruhuma işlemiş elimde değil
Öldürüyor beni vatan sevdası
Ayşe’nin, Fatma’nın aşkı nedir ki?
Solduruyor beni vatan sevdası
    Bu aşkı sevdayı ben biliyorum
    Gözlerim uzakta hep dalıyorum
    Hedef Kızıl Elma bak geliyorum
    Güldürüyor beni vatan sevdası
"Birliğimizi, bütünlüğümüzü pekiştirmek, gönüllere ilmek ilmek işlemek Hoca Ahmet Yesevi, Haci Bektaşi Veli, Yunus Emre’lerin ruhunu şad ederek Türk’ün ebedi birliğini şaha kaldırıp, sevgi ve hoşgörü toplumunu yeni baştan neden kurmayalım?”
“Gün yüreklerin birlik, dirlik ve beraberlik içerisinde çarpma günüdür. Zaten bu kavramların aksini düşünmek; cehalettir, cehalet ise esaret demektir.
Şiirlerimin (eserlerimin) ana kaynağı, bin yıl dünya nizamına yön vermiş, İslam’ın bayraktarlığını yapmış, Türk Milleti’nin şan ve şerefinden, şu an duyduğum özlemlerimden oluşmaktadır… Doğrusu güçlü-kudretli Türk Devleti’ne, dünyanın ve Türk İslam Aleminin bugün her zamankinden daha çok ihtiyacı vardır.” (Eşref Azgın Türkeri-Vatan Sevdası- Önsözü)
Şimdi hasretim ben, geçmişe düne
Bazen düşünürüm kendi kendime
Dar geliyor, sığmıyorum bendime
Çıldırtıyor beni vatan sevdası
    Türkeri ta beşikten mezara
    Vallahi, billahi yemin üzere
    Bayrağı, ezan ile huzura
    Erdiriyor beni vatan sevdası
Eşref Azgın Türkeri, 1960 Belen İlçesi Kıcı Köyü doğumlu olup, Hatay ili, İskenderun ilçesinde ikamet etmektedir. Şiir kendisini; “Vatan, millet, hürriyet için her şeyimi feda edebilecek şuur ve düşünceye sahibim; Türklüğün ve Türkiye’nin kara sevdalısıyım” diye tanıtmaktadır. Eserlerinde genel manada vatan sevgisi duygusu hakimdir.
    Türkeri yürürüm Hakkın yolunda
    Hak, hürriyet meşalesi elimde
    Gönül şefkat kokar, sevgi dilimde
    İnat etme hakikatı bul artık
    Türk Milleti sen kendine dön artık
Şiirlerinde akıcı öz Türkçe bir dil kullanan “Türkeri”nin dili sade, anlatımı yalın, üslubu içten ve samimidir. Hayalleri, özlemleri ve duyguları hep vatan, memleket, bayrak, dil, din üzerinedir. Vatan sevgisi şiirlerinin ana temasını teşkil eder.
    Kabe onun için, yön onun için
    Şakır şakır aksın, kan onun için
    Yoluna kurbandır, can onun için
    Yer şahit, gök şahit, bayrak şahittir
Şair sevdiği, yetiştiği topraklara büyük özlem duymakta, bu özlemini de şiirlerine yansıtmaktadır. “Köyüme Mektup” şiirinde anasına şöyle sesleniyor;
    Gölgeler düşünce güneşi batar
    Gönlümde bin türlü düşünce yatar
    Yokluğun, hasretin derde dert katar
    Okur, yollar mısın dualar anam!..
Evet dostumuz, kardeşimiz ve gönüldaşımız, Eşref Azgın Türkeri’ye çalışmalarında başarılar diler; çok sevdiği Yozgat’tan İskenderun’a gönül dolusu selamlarımızı yollarız.