Türkiye Kömür İşletmeleri’nin iştirakçi kuruluşlarından Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri, 2015 yılını başarılı bir şekilde tamamladı. Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri bünyesinde çalışan işçilerin temsilcileri ve sendika yöneticileri ile dolaylı çalışan kuruluş temsilcileri 2015 yılını değerlendirdi. 

İŞÇİ TEMSİLCİSİ BAĞIRAN: “İŞÇİLERİN REFAH DÜZEYİ ARTTI”

Maden İş Sendikası Çeltek Şube Temsilcisi Kerim Bağıran, Yeni Çeltek’e bağlı Havza Maden İşletmesi bünyesinde çalıştıklarını belirterek, son yıllarda gerek iş güvenliği gerekse çalışanların hakları konusunda refah düzeyinin ciddi oranda arttığını söyledi. 

2014 yılının 9’uncu ayından itibaren devlet tarafından hayata geçirilen yeniliklerin Yeni Çeltek bünyesinde uygulanması ile başta işçi maaşları olmak üzere refah düzeyinde ciddi artışlar yaşandığını söyleyen Bağıran; 

“Soma olaylarından sonra devletimizin çıkarmış olduğu dördüncü tip maden ocaklarında çift asgari ücret uygulaması ile iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından da bazı yenilikler getirildi. Bu uygulamalar üst firmamız olan Yeni Çeltek ile birlikte yer altı ocağını daha sağlıklı hale getirmek,  insanların daha iyi ortamda çalışabilmesi için bir aile ortamında ekip çalışması yaparak önemli yeniliklere imza atıldı. İşverenimiz bize, biz işverenimize yardımcı olduk.

İşçilerin refah düzeyi arttı, maaşlar düzenli alınıyor. Yaşanan maden kazalarından dolayı devlet tarafından çıkarılan yeni yasalar beraberinde ciddi düzenlemeleri de getirdi. İş güvenliği ve işçi sağlığı açısından yapılan her yeni düzenleme yeni yatırım ve maliyet gerektiriyor. Böyle olunca yapılan üretim, yatırım masraflarını karşılamadığı durumlarda üst firma olan Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri, işçilerin maaşlarının zamanında ödenmesini sağlıyor. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışında bir yaklaşım sergileyen Yeni Çeltek’in desteği bağlı olduğumuz maden şirketinde çalışan işçilerin moral ve motivasyonun artmasını sağlıyor” dedi. 

İŞÇİSİNDEN YÖNETİCİSİNE AİLE GİBİYİZ

Bağıran, maden işçilerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesinin işçisinden yöneticisine aile bağlarının tesis edilmesinden kaynaklandığını söyledi. 

“Aile şirketi olarak bir birimize sarılıyoruz, yer üstünde çalışan arkadaşlar, yer altında çalışan arkadaşlardan bir tanesinin tırnağı kanasa hepsinin canı acıyor. Bu durum üst kademelere yöneticilerimize kadar bu şekilde sirayet ediyor” diyen Bağrın; 

“Mühendis arkadaşlardan, işletme müdürlerine, genel müdürümüz Sayın Osman Coşkun’dan her türlü desteği alıyoruz. Maaşlarımızda herhangi bir sıkıntı olmadığı gibi yaşadığımız en küçük bir sorunda dahi iyi niyetli yaklaşımla karşılaşıyoruz. Yöneticilerimiz ve özellikle genel müdürümüz iyi niyetle yaklaşıyor ve çözüme kavuşturuyor. Bu konuda hepsine teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

“ÇOK SAYIDA MADEN OCAĞI KAPANIRKEN BİZ ÜRETİM ARTIRDIK”

2014 yılında başlayan yeni uygulamaların ardından çok sayıda maden işletmesinin kapandığını anımsatan Bağıran, süreci şöyle değerlendirdi: 

“2014 yılı 9’uncu ayından itibaren ülke genelinde çok sayıda maden ocağı kapandı. Özellikle yer altı işletmeleri kapandı. Yaklaşık 70-80 ocak kalmıştır ve uygulamalarda çok sayıda işletme kapanmış olmasına rağmen Yeni Çeltek Yeraltı İşletmesi’nde herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bütün haklarımız yeni kanuna göre düzenlendi ve ödendi. O günden bu tarafa gelen zamlar, yapılan sözleşmeler kanun çerçevesinde, karşılıklı iyi niyetle beraber sürdü geldi. Ocak ayı itibari ile asgari ücret arttığında refah düzeyi biraz daha artacak. Burada Yeni Çeltek İşletmesi olmasaydı yer altı işletmesi kapanabilirdi. Bizim en büyük avantajımız önümüzdeki firmanın Yeni Çeltek olması. Havza Madencilik olarak biz hiçbir hakkımızda Yeni Çeltek nezdinde bir engelle karşılaşmadık. Dünden bu güne şartlar çok değişti.”

GENEL MÜDÜRE KADAR ULAŞABİLİYORUZ

Bağıran, devletin çıkardığı uygulamaların başarıyla hayata geçmesinde Yeni Çeltek Kömür İşletmelerinin bir örnek olduğunu belirterek; “Devletin çıkardığı uygulamalar örnektir. Çoğu yerde bir müdüre kadar ulaşamazlarken biz genel müdüre kadar ulaşabiliyoruz. Bu da aile bağının ne kadar güçlü olduğunun göstergesidir” ifadelerine yer verdi. 

İKİ KEZ HAKLARINI HELAL ETSİNLER

Soma’da yaşanan facianın ardından artık iki kez hak helal ettirme mecburiyetinde olduklarını söyleyen Kerim Bağıran; “Yakın zamanda 301 madenci arkadaşımızı kaybettik. Allah ailelerine sabır versin. Onlar bizim madenci şehitlerimizdir, daha önce de madenci şehitlerimiz vardı ama bu bizi biraz daha üzdü. Çünkü toplu şekilde bir ölüm oldu ve bunların üzerinden bir hak almanın burukluğunu da yaşıyoruz. O parayı iki yere helal ettirmemiz lazım. Hem işveren nezdinde helal ettirmek zorundayız hem de şehit olan arkadaşlarımız nezdinde helal ettirmemiz lazım. O konuda biz maden işçisi olarak duygusalız. Allah rahmet eylesin, ailelerine sabır ihsan eylesin, onlar da bize haklarını helal etsin. Yeni yılı hiç kazanın yaşanmadığı bir yıl olmasını diliyoruz. İnşallah hem iş kazalarından uzak hem terör belasından uzak yeni bir yıl yaşarız”

İŞ YERİ TEMSİLCİSİ TORUN: “İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN VERİMLİ BİR YIL OLDU”
Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri İşyeri Baş Temsilcisi Ferhat Torun da işletmenin dünü ve bu gününü değerlendirdiklerinde çalışana verilen önemin Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri bünyesinde arttığını söyledi. 
Son 5 yılda işçi sağlığı ve iş güvenli açısından en verimli dönem olduğunu hatırlatan Torun, 2015 yılının bu açıdan olumlu geçtiğini söyledi. 
İşletme bünyesinde çalışan işçilerin gerek sosyal gerekse maddi olarak haklarını artık daha iyi aldığını vurgulayan Torun, şöyle konuştu: “İş güvenliği konusunda eskiye nazaran son 5 yılda ciddi anlamla hassasiyet gösterildi. Maddi olarak da şuan daha iyi konumda işletmemiz. Üretim  olarak da daha iyi konumda. Maaşlarımızı, alın terimizin karşılığını sıkıntı yaşamadan alabiliyoruz. Maddi-manevi her  zaman bize destek oluyorlar. Bizlere bu imkanları sunanlardan Allah razı olsun.” dedi. 

YAŞAR: “NAKLİYECİNİN EKMEK KAPISI OLDU”
Sorgun Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Nurettin Yaşar da, kamyoncu esnafının düne kadar alacağını alamadığı için kontak kapatır durumdayken bu gün Yeni Çeltek’in nakliyecinin ekmek kapısı haline geldiğini söyledi.
Yaşar, 2015 yılında olduğu gibi önceki yıllarda da Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri’nin nakliye işiyle Türkiye’nin pek çok yerine seferber düzenlediklerini hatırlattı.
Yeni Çeltek Kömür İşletmelerinin nakliyecinin dostu, en önemli gelir kaynağı olduğunu ifade eden Yaşar; 
“Allah razı olsun Sayın Genel Müdürümüz Osman Coşkun’dan… Benden önceki kooperatif başkanlarını dinliyorum paralarını alamadıkları için kömür taşımaz, kontak kapatırlarmış. Bu gün biz alacak sorunu yaşamadığımız gibi Türkiye’nin doğusundan batısına Yeni Çeltek Kömürü taşıyoruz. Kurumun başarılı ve yenilikçi politikası ile yönetilmesinin getirisi sadece nakliyeciye değil işletmenin bulunduğu Sorgun’a, Yozgat’ın her köşesine, milli ekonomiye olumlu yönde sirayet etti. Allah devletin işletmesini kar ettiren, yetimin hakkını, milletin vebalini düşünen yöneticilerden razı olsun” diye konuştu.

MUHTAR YÜCEL: “MAHALLEMİZ OKULA KAVUŞTU”

Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri sadece kurumsal başarısı ile değil 2015 yılı içerisindeki sosyal ve toplumsal hayata yaptığı katkılarla da dikkat çekiyor. Bunlardan bir tanesi ‘Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri İlk ve Orta Okulu.’
Sorgun Güzelyurt Mahallesi’nde 2015 yılı içerisinde temeli atılan ‘Yeni Çeltek İlk ve Orta Okulu’nun kaba inşaatı büyük oranda tamamlandı. Mahalle Muhtarı Yasin Yücel, okulun yapıldığı eski Oral Bektaş İlköğretim Okulu’nun bakımsız, artık eğitim için yetersiz bir konumda olduğunu hatırlattı. 

“Mahallemizde benim de okuduğum çok eski bir okul olan Oral Bektaş İlköğretim Okulu vardı, yeni okul  kesinlikle gerekiyordu” diyen Yücel; “Allah razı olsun Yeni Çeltek’ten, genel müdürü Sayın Osman Bey’den. Okulumuzun inşası noktasında geçtiğimiz yaz temeli atıldı şimdi kaba inşaatı bitti. Bu güne kadar Yeni Çeltek adını bilmezdik ama artık halkın içinde, toplumsal ve sosyal olaylara duyarlı bir kurum var. Mahallemize bir okul kazandırması bizim için çok önemli. Artık bir kenar mahalle okulu değil, modern fiziki imkanları uygun bir okulumuz olacak. Böylelikle öğretmenlerin bakış açısı değişecek böylelikle öğrencilerin başarısı artacak. Sözün özü, kenar mahalle okulu bakış açısı değişmesi ile başarı oranımız da artacak. Emeği geçenlerden bu işe öncülük eden Yeni Çeltek yöneticilerinden Allah razı olsun.” 

AGAH EFENDİ CAMİ’NE YENİ ÇELTEK DESTEĞİ

Toplumun değer yargıları noktasında da hassasiyet gösteren Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri başta Kur’an Kursları ve Müftülükler olmak üzere pek çok dini yatırımların hayat bulmasında da öncü oldu. 
Bunlardan sadece bir tanesi olan Sorgun Agah Efendi Cami, Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Osman Coşkun’un girişimleri sonucunda ibarete hazır hale geldi. 
Agah Efendi Cami Dernek Başkanı Seyfettin Arslan, 2013 yılında eski caminin yıkılarak temeli atılan yeni camii inşaatında ibadet için gün saydıklarını söyledi. 
Yeni Çeltek Kömür İşletmelerinin emekli bir çalışanı olarak Genel Müdür Osman Coşkun’dan talep ettikleri destekle caminin ibadete hazır hale belirten Arslan; 
“Allah razı olsun Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Osman Bey’den. Genel müdürümüze halimizi anlattığımızda en büyük desteği kendisi verdi. Maddi destek verdiği kadar bize sıkıştığımız yerde yardımcı olacağını söylemesi en büyük cesaret kaynağımız oldu. Bize yardımcı olacak samimi bir dostumuzun olduğunu bilmek caminin bu günlere gelmesinde güç verdi. Allah işini rast getirsin. İnşallah camimizi yakın zamanda ibadete açacağız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim