Yerköy ilçesine bağlı Sekili köyünde İki asırdan daha fazla bir süredir işletilen tuz havzasında kaya tuzu elde edebilmek üzere dağların delinmesi sonucunda oluşan tuz mağarası egzotik bir görüntüye sahip olurken, elde edilen kaya tuzu farklı amaçlarla kullanılmaya devam ediyor. 
Tuz Ocağı’nda 250 yıldır üretim yapılıyor. Ocak, bölgenin ve Türkiye’nin kaya tuzu ihtiyacını karşılıyor. Sekili Tuz Ocağından çıkartılan kaya tuzu, karayolları, sofralarda, tekstil sanayi, hayvancık, yem üretiminde kullanılıyor.


Yaklaşık 70 metre derinliğe, 2 bin metre uzunluğa sahip mağara içindeki 16 galeri, 60 civarında da ayna günlük 400 ila 500 ton kaya tuzu çıkarıldığını belirten Timurtaş,  şu günlerde özellikle karayollarındaki buzlanmaları önlemeye yönelik olarak değişik bölgelere gönderildiğini söyledi.
Kaya tuzu üretiminin delme ve patlatma işlemi başladığını ifade eden Timurtaş, şöyle devam etti:
"Kaya tuzu üretimi delme işlemiyle başlar patlatmayla devam eder. Patlatılan malzeme ocaktan, stok alanına veyahutta duruma göre kırma eleme tesisine boyutlandırma için çıkarılır. Boyutlandırılan malzeme talebe göre, direk tesistende yüklene bilir. Etrafımızda gördüğünüz kapalı stok alanlarına çekilerek daha sonrasında da sevkiyat yapılır. Tuzun kullanım alanları genellikle Kara Yolları Genel Müdürlüğü karayollarında, belediyelerde karla mücadelede, hayvancılıkta, yem sanayisinde, hayvancılıkta yalama taşı olarak, tekstilde kumaş sertleştirilmesinde kullanılır."
Ocakta yaklaşık 250 yıldır üretim yapıldığını anlatan Timurtaş, çıkartılan kaya tuzu, karayolları, sofralarda, tekstil sanayi, hayvancık, yem üretiminde kullanıldığını söyledi.



Türkiye’nin her tarafına kaya tuzu gönderdiklerini söyleyen Tümirtaş, "Genel itibariyle Türkiye’nin her tarafına tuz gönderilmektedir. Karayollarına bugün Ordu, Sinop, Samsun, Antalya, Bursa’ya İç Anadolu’ya, Ankara’ya, Eskişehir’e, Bolu tarafına tarafımızca tuz verilmektedir. Yani Türkiye’nin dört bir yanına tuz gönderilmektedir. Üretimde şuan 10 kişi çalışıyoruz. İşletmede günlük 400 ila 500 ton duruma ve kapasiteye göre tuz işlenmekte, işlenen bu tuzda ya stok alanlarına çekilmekte veyahutta ihtiyaca göre sevk ediliyor” şeklinde konuştu.


Açılan galerilerde patlatmaların jandarma kontrolünde yapıldığını kaydeden Timurtaş, "Tesisimizde patlatmalarımız jandarma nezaretinde mesai bitiminde yapılıyor. Ertesi günün sabahta tek vardiya çalıştığımız için hemen mesai bitiminde yapıyoruz. Ocağı komple boşaltıyoruz. Güvenli bir mesafe kadar hat çekilir patlatma yapıyoruz. Mesai bittiği için ocak kontrol edilir tekrardan üretime başlıyoruz" dedi. 

Editör: TE Bilişim