Yozgat'ta hayvancılığın geliştirilmesi, hayvan sektörünün en büyük girdisi olan kaliteli kaba yem üretimini arttırmak üzere başlatılan çalışmalar devam ediyor. Hasat sonrasında silaj olarak değerlendirilen ürünün, kış mevsiminde hayvan beslemede kullanıldığı vurgulandı.
Yeşil yemlerin bulunmadığı kış ve erken ilkbahar aylarında yalnızca kuru ot, sap ve samanla beslenen hayvanlarda beklenen verimin alınamadığını kaydeden Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanları, ''Bu dönemde verilecek silaj yemi hem hayvanların iştahını açar, hem de et ve süt verimini arttırır. Birim alandan fazla verim alındığından en ucuz ve en kaliteli kaba yemlerin başında silaj gelmektedir'' görüşünü ifade ettiler.
Yetkililer, ekimi yapılan silajlık mısır için verilen destekleme ödemelerinden yararlanmak isteyen çiftçilerin müracaatlarının değerlendirilerek, dekara destekleme primi ödendiği gibi, mısır silaj makinesi alımlarında da Bakanlığın yüzde 50 hibe desteklemesinin bulunduğunu ifade ettiler.
Bu arada, Boğazlıyan ilçesinde bulunan Devecipınar Damızlık Üretim Çiftliği'nin ihtiyacının karşılanması için bölge çiftçisinmin silajlık Mısır üretimine ağırlık verdiği bildirildi. Bölgede bu yıl yaklaşık bin 500 dekar alanda silajlık Mısır ekimi yapıldığı belirtilerek, besicilerin gözde ürünü haline gelen silajlık Mısır ekiminin ilçede yaygınlaşmaya başladığı ifade edildi. Silajlık Mısır ekimi için devletin sağladığı dekar başına 55 liralık teşvikin, bu potansiyelin artmasında önemli rol oynadığı bildirildi.
Öte yandan özellikle birçok yem hammaddesinde dışa bağımlı olduğumuz hatırlatılarak, soya, mısır, yem katkısı gibi hammaddelerin yerli üretiminin desteklenerek, ihtiyacın ülke içinden karşılanmasını sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Editör: TE Bilişim