Sürmeli Gaz İşletme Müdürü Mehmet Yılmazsoy, doğalgazda satış fiyatının EPDK tarafından belirlendiğini belirterek, illere göre oluşan fiyat farklılıklarının da ihalede ortaya çıkan rakamlarla alakalı bir durum olduğunu söyledi.

            Yozgat’ta doğalgazın diğer illere göre pahalı satıldığı yönündeki iddialara karşılık yazılı bir açıklama yayımlayan Sürmeli Gaz İşletme Müdürü Mehmet Yılmazsoy, böyle bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.

            Yozgat ile birlikte Sorgun, Yerköy , Çiçekdağı ,Saray , Köseli ve Boğazlıyan’dan oluşan dağıtım ağına 30 yıllık bir dağıtım lisans hakkının Sürmeli Gaz’a ait olduğunu hatırlatan Yılmazsoy, 2006 yılında başlayan yatırım çalışmalarının geniş bir dağıtım hizmet ağına sahip olduklarını ifade etti.

            “Yozgat halkının güvenli ve konforlu gaz kullanımı için 24 saat  özveri ile çalışan kurumumuz  kamu hizmeti veren bir kuruluş olup ilgili mevzuat  dışında bir uygulama yapması  sözkonusu değildir” diyen Yılmazsoy, doğalgazdaki ücret uygulaması ile ilgili şunları söyedi: “Faaliyetlerimizi 4646 sayılı doğal gaz piyasası kanunu ve buna bağlı olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (E.P.D.K.) mevzuatları çerçevesinde yürütüyoruz. Çalışmalarımızın tamamı E.P.D.K. tarafından denetim altındadır (Güvence Bedeli ve Doğalgaz birim satış fiyatı dahil ). Doğalgaz piyasasında düzenlemelerin yetkili mercii E.P.D.K. dur.

            Perakende satış fiyatları ve tarife esasları kurumca (E.P.D.K.) belirlenen doğalgazın Perakende satış fiyatları ve tarife esasları Kurumca (E.P.D.K.) belirlenir. Şehir içi dağıtım şirketlerinin abonelerine yaptıkları satışlarda uygulanmakta olan perakende satış fiyatları halihazırda birim gaz alım bedeli ve birim hizmet amortisman bedellerinden oluşmakta ve E.P.D.K. onayından sonra uygulanmaktadır.  Doğalgaz satış fiyatları ilden ile değişim gösterebilmektedir.”

            Doğalgazdaki fiyat oranlarını örnekleriyle açıklayan Yılmazsoy; Çorum - Kayseri’de 40 daireli bir binaya yapılan kazı bedeli ile Yozgat , Çankırı illerinde 1-2 daireli binaya yapılan yatırım aynıdır. Kayseri’de 20 metrelik bir servis bağlantısında  yaklaşık 40 daireden 40x330 TL bağlantı bedeli tahsil edilirken Kat sayısının düşük olduğu ilimizde aynı yatırım sonucunda çoğu mahallemizde 1-5  daireden 5x330 TL bağlantı bedeli tahsil edilmektedir. Dolayısı ile çorum veya Kayseri gibi illerde yatırım maliyetinin düşük olması , tüketimin , sanayi kullanımın fazla olması gibi faktörlerden dolayı ihalede gaz satış  birim fiyatının rekabet nedeni ile düşük sonuçlanmasını sağlamaktadır . Bu zor yatırım şartlarında dahi  en ucuz teklifi (0,176 cent/kWh) Sürmeligaz vermiştir. Bu durumda Sürmeligaz pahalı satış yapıyor  olması mümkün olmayıp en ucuz teklifi vermiş olması nedeni ile Yozgat Halkı için en ekomomik satış fiyatını sunmaktadır.

            Sözkonusu haberde gaz satış fiyatı Yozgat için kdv dahil belirtilirken (65 Krş) örnek verilen il fiyatı daha düşük gösterilmesi için kdv hariç ( 51,1 Krş) belirtilmiştir , bu ifade şeklinin art niyetli olduğu açıktır.Yozgat ilimizde Doğalgaz satış fiyatının bazı illerden düşük bazılarından ise yüksek olmasının nedenini kamuoyunu yanıltmadan ve Kurumumuzu zan altında bırakmadan açıklayacak soru şudur ; Şehirlerde Doğalgaz Dağıtım Yetkisi kime aittir? Sözkonusu yetki nasıl ve kim tarafından ne şartlarla verilir?” diye konuştu.

            Abone bağlantı beledeli, depozito ya da güvence beldeli ve diğer uygulamalarla ilgili bilgiler veren Yılmazsoy; “Yozgat ilimize çevresel ve ekonomik olarak büyük katkılar sağladığını düşündüğümüz doğal gazın yaygınlaşması konusunda tüm kurumların çaba sarf ettiği günümüzde bu tür yayınlar şehrimize faydadan çok zarar vermektedir. Yozgat halkı ve yerel basınımızın bugüne kadar vermiş olduğu desteğe teşekkür ederken  katkılarının devamını dileriz” dedi.

Editör: TE Bilişim