Sakarya İlk Okulu 3 C sınıf öğretmeni Cemil Arslan gözetiminde Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde bulunan Yozgat Müze Müdürlüğüne bağlı Yozgat müzesini gezen öğrenciler orada bulunan tarihi eserler hakkında yetkililerden bilgiler aldı. Geçmişte kullanılan kıyafetlerin, eşyaların yanı sıra tarihi heykeller, lahitler, aynalı körük, sancakların yer aldığı müzeye hayran kalan öğrenciler müzede bulunan eşyaları görüntülemek için adeta birbirleri ile yarıştılar. Müze bahçesindeki aslan heykeline yoğun ilgi gösteren Sakarya İlk Okulu 3 C sınıfı öğrencileri daha sonra müze önünde toplu fotoğraf çektirdiler. 
Sakarya İlk Okulu 3 C sınıf öğretmeni Cemil Arslan, sınıflarında bulunan öğrencilerin tarihlerini bilmelerini, en önemlisi de Yozgat’ta müze olduğunu öğrenmeleri için ders arasında Yozgat Müzesine bir gezi düzenlediklerini söyledi. Yaptıkları gezinin öğrenciler için çok olumlu geçtiğini dile getiren Arslan, ‘’Öğrencilerimiz Yozgat Müzesinde tarihlerini öğrendiler. Müzemizde Hitit döneminde günümüze kadar çeşitli tarihi eserler sergilenmekte. Bizim yavrularımız burada sergilenen eserlerin hangi dönemlere ait olduklarını ve nerelerde kullanıldıklarını öğrenme fırsatı buldular. Müze gezimiz öğrencilerimiz için faydalı olduğunu düşünüyorum’’ dedi.

YOZGAT MÜZESİNİN TARİHÇESİ
Nizamoğlu Konağı Gayri Menkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığınca 1975 yılında korunması gerekli eski eserler kapsamına alınmıştır. Yozgat Merkez İstanbulluoğlu mahallesinde yer alan konak, 1871 tarihinde yapılmış, uzun yıllar konut olarak kullanılmış, bir müddet Kız Sanat Okulu, bir dönem de Tekel Deposu olarak hizmet vermiştir. 1979 yılında kamulaştırılan Konak büyük bir onarım sonrası 1985 yılında Müze olarak hizmete girmiştir. Müzeye ait bahçe içerisinde bir de idari bina bulunmaktadır.
Vasilika ve Joannaki’den hazineye kalan ve H.1292 / M. 1875 de Abdullah Kızı Fatma Hanım’a, ondanda Nizamzade Ali Efendi’ye geçen bu yapı 1871’den önce yapılmış olmalıdır. Bugün müze olarak kullanılan yapı kırma çatılı, iki katlı, meyilli bir zemine oturan, doğu yüzü sokağa bakan, etrafı ufak bir bahçeyle çevrili bir konuttur.

Editör: TE Bilişim