12 ay süreli “Mesleki Eğitimde Akreditasyon Projesi” süresince, ortak okullar olan Yozgat Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ nin akredite olabilecek nitelikli ve sürdürülebilir bir sisteme sahip olmaları amacına yönelik olarak faaliyetler yürütülmüş ve projenin diğer ortağı Eğitimde Kalite Yeterlilik ve Akreditasyon (EKYA) Derneği teknik desteğiyle proje kapsamında 2 meslek lisesinin akreditasyona hazır hale getirilmesi ön görüldü. 

Açılış toplantısı Yozgat’tan bürokratların ve özellikle Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere Kamu Kurumlarının temsilcilerinin katılımıyla Grand Ser Otelde gerçekleştirilen projenin kapanış toplantısı Ankara’da yapıldı.

Kapanış toplantısına; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Ömer Ayçiçek; Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sayın Şennur Çetin ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Daire Başkanı Sayın İsmail Demir; Yozgat Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü ve aynı zamanda Proje Genel Sorumlusu Bekiz Hazer ve Okul Müdür Yardımcısı Aydın Zanbak ile okul öğretmenleri ile Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ve Ankara’daki meslek liselerinde görev yapan eğitimciler; Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun temsilcileri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantının sabah oturumunda konuşmacılar; Türkiye’ de Mesleki Eğitim, Mesleki Eğitimde Akreditasyon, Projenin Mesleki Eğitimde Akreditasyon Açısından Önemi ve Proje faaliyetleri ve çıktıları konularını ele aldı.

Ayçiçek, projenin mesleki eğitim sistemi için ne kadar önemli bir proje olduğundan bahsetmiş ve sözleşme makamı olarak verdikleri destekleri dile getirerek toplantının Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması hibe programı ve proje açısından bir kapanış olmadığı aksine mesleki eğitimde akreditasyon alanında yeni çalışmaların yapılması için bir başlangıç olduğuna vurgu yapıldı. 

Proje Genel Sorumlusu ve Yozgat Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Bekir Hazer ise proje kapsamındaki çalışmalarla Yozgat Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin elektrik-elektronik teknolojileri alanlarındaki 6 yeterlilikte uluslararası alanda kabul edilen kriterlere uygun hale getirilmesi hedeflendiğinden ve bu hedefe yönelik olarak Yozgat ve Şanlıurfa illerinde eğitim niteliği taşıyan 34 adat çalıştay gerçekleştirildiğine değinildi.

Proje Koordinatörü ve proje ortaklarından EKYA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Derya Duyar Coşkun toplantıdaki konuşmasında; yürüttükleri proje ile eğitimin kalitesi konusunda farkındalık yaratmayı ve mesleki eğitimin kalite ve cazibesini arttırmayı hedeflediklerini belirtildi.

Eğitim akreditasyonunun öneminden, akredite edilmiş bir eğitim sisteminin meslek liselerine sağlayacağı getirilerinden bahseden Coşkun konuşmasına şöyle devam etti:
“Ulusal ve uluslararası alanda tanınırlık için eğitim sisteminde belirli standartların oluşturulması gerekmektedir. Akreditasyon eğitim kurumlarında verilen teorik ve uygulamalı eğitim programlarının kaliteli, verimli, ölçülebilir, şeffaf, hesap verilebilir, sürdürülebilir, güvenilir gibi pek çok standarda sahip olduğunun kanıtıdır ve bu standartların belgelendirilmesi demektir. Bu nedenlerden ötürü mesleki ve teknik eğitim açısından, hayata geçirilecek olan akreditasyon programları Türkiye eğitim sisteminde devrim niteliğindedir. Bu proje ile de söz konusu yolda önemli bir adım atılmıştır.”

Toplantının sabah oturumunda konuşmacılar; Türkiye’ de Mesleki Eğitim, Mesleki Eğitimde Akreditasyon, Projenin Mesleki Eğitimde Akreditasyon Açısından Önemi ve Proje faaliyetleri ve çıktıları konularını ele alındı. Öğleden sonraki oturumunda ise,  “Mesleki Eğitimde Akreditasyon” konulu panel düzenlendi. Panel de konuşma yapan Türkiye Esanaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Eğitim ve Planlama Müdürü Sayın Ersin Artantaş Türkiye’de esnaf ve sanatkarlar açısından Mesleki Eğitimde Akreditasyonun öneminden; Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanlığında Mesleki Yeterlilik Kurumu Uzman Yardımcı olarak görev yapan Fatih Bilici Mesleki Yeterlilik Kurumu mevzuatında eğitim akreditasyonundan; Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Kalite Geliştirme Daire Başkanlığında Milli Eğitim Uzman Yardımcısı olarak görev yapan Sayın Özge Arici Kalite Geliştirme Daire Başkanlığının görevleri arasında yer alan öz değerlendirme süreci ve akreditasyon faaliyetlerinden ve Projede Akreditasyon Uzmanı olarak görev yapan Gökçen Satilmişoğlu ise Mesleki Eğitimde Akreditasyon Projesi kapsamında Eğitim Akreditasyonunun Türkiye'de mesleki eğitimde uygulanabilirliğinden bahsetmiştir. Kapanış toplantısı sertifika töreni ile tamamlandı.

Editör: TE Bilişim