Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından müşterek çıkarılan ‘Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ kapsamında sektörde çalışan ve işverenlerinin zorunlu alması gereken Hijyen eğitimi için Lokantacılar ve Kahveciler Odası’ndan uyarı geldi.
Gıda üretim ve perakende işyerleri başta olmak üzere, çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde çalışanların ve işverenlerin hijyen eğitimi alması gerektiğini, yönetmelik kapsamında bulunan iş yeri sahipleri ve çalışanlarının da eğitim alma yükümlülüğü bulunduğunu dile getiren Yozgat Lokantacılar ve Kahveciler Odası Başkanı Eyüp Coşkun, Eyüp Coşkun ‘’Şu ana kadar bize 35 kişi başvurdu. Bunun dışında başvuru gelmedi. Biz sayımızı 100 kişiye tamamladığımızda ilk kursumuzu başlatacağız. Yasal olarak da 5 Temmuz tarihinden sonra devletin ilgili kurumları bu işletmelere denetimlerde bulunarak.
Çalışan ve işverenlerin hijyen eğitimi sertifikalarını kontrol edecekler. Sertifikası bulunmayan çalışan ve işverene ise yaklaşık bin 500 lira civarında bir cezai işlem uygulanacak’’ dedi.
Bu kapsamda Yozgat’ta yaklaşık 5 bin işletme bulunduğunu, oda olarak işletme sahibi ve çalışanlarının mağdur olmamaları için her türlü girişimi başlattıklarını, kurs için talep beklediklerinin altını çizen Coşkun, ‘’Biz göreve başlar başlamaz yasal yaptırımı olan bu konuyu ele aldık ve kurslar için gerekli girişimleri başlattık.
Ancak kursa talep noktasında bir sıkıntı var. 5 Temmuz tarihinden sonra sıklaşacak denetimler ve cezai yaptırımlarda mağdur olmamak için işletme sahipleri ve yanlarında çalışanlar odamıza müracaat ederek kurs kayıtlarını yaptırmalılar’’ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim