Nerede olursa olsun, iki Yozgatlı bir araya gelir ve Yozgat siyasetini masaya yatırırlarsa, o sohbette muhakkak “Kayalar” ismi geçer.
Anavatan Partisi’nin kurucularından olan Lütfullah Kayalar, siyasi yaşamında sadece yemin etmek için meclis kürsüsüne çıkan silik vekillerden değildi.
Konuyu biraz açalım...
Kayalar, aktif siyaset yaptığı dönemde memleketi Yozgat’a seçimden seçime uğrayan, baba ocağını unutan, kendisini Yozgat girişinde karşılatıp, Yerköy’e kadar uğurlatan bir siyasetçi değildi.
Babam Rasim Kayhan ve amcam Mükremin Kayhan ile olan hukukundan dolayı tanıma imkânım olmasına rağmen, ben Kayalar’ı işçiden, memurdan, esnaftan, işadamından ve diğer siyasetçilerden duyarak öğrendim. 
Tarım Orman ve Köy İşleri ve Maliye Bakanlıkları yaptığı dönemlerde memleketine çok sayıda yatırım getirmiş bir isim. Yaptığı hizmetleri sıralamaya kalksam bu sayfa almaz.
Ama siyaset bu, mütevazılığı kaldırmaz.
Günümüzde siyaset öyle bir noktada ki, artık alınan toplu iğnenin bile sözü ediliyor. Siyasi çıkarlar uğruna kaş yaparken gözlerin çıkartıldığına, defaatle yapılan hayırların gözlere sokulduğuna şahit olmuş bir gazeteci olarak bunları söylüyorum.
Yozgat Şeker Fabrikası, demiryolu projesi, doğalgaz, organize sanayi bölgesi, küçük sanayi siteleri, Yozgat Polis Okulu, 43253 sayılı OHAL Teşvik Yasası Orta Anadolu ve Batı Karadeniz'de sadece Yozgat'ta uygulanması, barajlar, göletler, Anadolu öğretmen lisesi ve teknik liseler vesaire vesaire…
Tek tek yazamayız ama altında Kayalar imzası bulunan sıraladığım bu birkaç yatırıma ek olarak, Kayalar’ın bakanlığı döneminde Yozgat 5 yeni ilçeye, 28 yeni beldeye kavuşmuştu.
Hoş, belde yapılan bu 28 köyün büyük çoğunluğu yeniden köye çevrildi ya, sağlık olsun diyelim!
Siyasetin hafızası yoktur. Bu nedenle hatırlatmakta fayda görüyorum.
Nasıl ki bugün kampüse “Bozok Üniversitesi” tabelasını asan AK Parti’ye teşekkür ediyorsak, 1991 den beri Erdoğan Akdağ Kampüsünün yapılanmasında emeği olan Kayalar’ı da unutmamak gerek.
Bugün çevre yolu yapılsın dediğimiz, üniversite kampüsünü ikiye ayıran Kayseri yolu, diğer adıyla Atatürk yolu da Kayalar’ın hizmetlerinden biridir.
Şimdi bu konuya neden girdik, ona gelelim…
Geçtiğimiz gün Yozgat TSO Başkanı Metin Özışık’ın, bazı gazeteci ve esnaf arkadaşların yer aldığı bir sohbet toplantısında Kayalar ile bir araya geldik. 
Lütfullah Kayalar’a, TSO Başkanı Metin Özışık anlamlı bulduğum bir hediye verdi.
Kurdele keserken çekilmiş Seyfi Çelikkaya arşivinden fotoğrafı Kayalar’a hediye edildi. TSO Başkanı Özışık bu fotoğrafı Kayalar’a takdim ederken; “İstihdam yaratan son kurdeleyi kesen Yozgat Milletvekili olarak size bu hediyeyi sunuyoruz” dedi.
TSO Başkanından çarpıcı bir tespit.
Şimdi burada bir parantez açıyorum.
Binlerce esnafın bağlı olduğu bir sivil toplum kuruluşunun genel başkanlığını yapmış ve aynı zamanda Yozgat’tan iki dönem iktidar partisi milletvekili seçilmiş Abdulkadir Akgül’ün Yozgat’a yeni istihdam kapıları açmak için çalışma yapması gerekmez mi?
Peki, Akgül ne yapıyor?
Akgül’ün bürokratları kapsayan istişare toplantısı düzenleyeceği duyuruluyor, sonra bu toplantının valilikçe yapıldığı anlaşılıyor. Belki de vekilliğinin ilk döneminde Yozgat’a çivi çakmayan Akgül, bu kez planlı hareket edip, bürokratlarla konuşarak işe koyulmayı düşünüyordu ama görünen o ki buna da vekilliğinin ömrü vefa etmeyecek!
Çünkü ufukta seçim var ve söylediğim gibi siyasetin hafızası yoktur. Memlekete onlarca hizmet, yatırım getirmiş isimler bile unutulurken, Akgül belki sadece Yozgatspor’a yaptığı yardımlarla ve valilikçe düzenlenen bu son toplantıyla anılacak!
Özışık, yıllar önce vekillik, bakanlık yapmış Yozgatlı bir siyasetçiyi bugün “istihdam yaratan siyasetçi” olarak nitelendiriyor ve teşekkür ediyor.
Kayalar vaktiyle TESKOMB genel başkanlığı yapmış olsaydı muhtemelen biz bugün diğerleri tıka basa dolduğu için üçüncü ya da dördüncü organize sanayi sitesinin yerini tartışıyor olurduk.
İşte… Kimi bulamıyor, kimi bilemiyor demişler ya… Tam da buraya uyan bir söz.
Bugün yeni istihdam alanları açılmadığı için gün be gün eriyen, hızla nüfusu azalan ve Türkiye’de en fazla göç veren iller arasında birinci olan bir Yozgat var.
Velhasılıkelam. Yozgat’ın en büyük sorunu nedir?
Göç.
Göçün sebebi nedir?
İstihdam.
O zaman, Yozgat’a ne lazım?
“Yozgat’a istihdam kurdelesi kesen siyasetçiler lazım!”