Mezarlığa girip ceset götürdüğü iddia edilen Ayının, akıbetini öğrenmek isteyen avukata “Dosya münderecatı ve sonucu için, vekâlet gerekir!” demişler… Avukat beyde, içinden “Ayıdan ne vekâleti alınır ki” diye geçirmiştir… 
Ayı vekâlet vermeyip de kendisini savunmuş olsa;”Ey insanoğlu, ben ayı oğlu ayıyım. Mezarlıktan ceset çaldığımı iddia ediyorsunuz, bu atılı suçu kabul ediyorum! Sizlerde hiç insaf kalmamış, benim ve familyamın yaşam alanlarını yok ettiniz, dua okuyun ki, evlerinize girip çocuklarınızı kaçırmadım, kahve basıp sizlere telefat yaşatmadım. Ormanları yok ettiğiniz gibi, ne çay bıraktınız ne dere, her yeri kuruttunuz. Bir avuç suya hasret bıraktınız. Dünya sırf insanoğlu için mi vardır? Biz canlıları neden yok kabul ediyorsunuz? Ben ayılığımdan memnunum. Karnım tokken kimseye saldırmam, siz insanoğlu gibi doyumsuz değilim. Yaralanan bir ayı, görsem, gider yalarım, başında beklerim. Sizin gibi arabam kirlenir diye basıp gitmem.
Sizin gibi; Dedikodu bilmem, puştluk yapmam, gayriahlâkî cinsellik yaşamam, kimseyi arkadan vurmam, kavga edeceksem bağıra çağıra rakibime saldırırım. Yalan yere şahitlik yapmam, sahte vekâletle mülk satmam… Karnımı doyurur çekilirim kenara… Daha, daha diye stokçuluk yapmam. Yere tükürmem, çevreyi katletmem… Ey insanoğlu insan: Şu sizlerde ki olumsuzlukların bir tanesi var mı bende? Eğer Allah sevgisi, korkusu varsa içinizde doğru söyleyin, beni sorgulayacak yüzünüz var mı? Var diyen buyursun. Daha fazla ağzımı açtırıp ta rezilliğiniz dökülmesin, boğazınıza kadar batarsınız da boğulur kalırsınız… Eğer birazcık hukuk bilginiz varsa, benden şikâyetçi olacak kişi, götürdüğüm iddiasında bulunduğunuz cesettir…
Dikin karşımada davacı olsun bakalım. Ayıysak o kadar da ayı değiliz… Kimseye de vekâlet falan vermiyorum. Kendi savunmamı huzurlarınızda vermiş oldum. Daha fazla sorusu olan varsa, buyursun gelsin inime…”
Ayı oğlu veya Ayı kızının savunmasını! okudunuz. Bu savunmayı! nasıl buldunuz? Diye sormayacağım. Sadece insanoğlu insan olmaktan çok utandım diye nokta koyacağım.
Ledar:”Bu bir mizahtır. Hiçbir insanoğlu alınmaya… Şerefli insanoğlunu tenzih ederim. S.T”