Dün 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladık. Genel olarak terfi eden askerlerinde 30 Ağustos günü rütbe takmaları, devir teslim töreni yapılması nedeniyle, 30 Ağustos Zafer Bayramı da bununla ilişkilendirilmektedir. Bu yüzden de ''Askerin Bayramı'' olarak değerlendirilerek, halkın fazla ilgi göstermediği gözlenmektedir. Bu durumdan da fazla kimse rahatsız değil ki; 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın önemine anlatma ihtiyacı duyulmamaktadır.
30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili olarak tarihi vesikalarda, ''Büyük Tarruzun başarıyla sonuçlanmasından sonra düşman, İzmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla yurdumuz düşmandan temizlenmiş oldu. Hain düşmanın, haksızca ve alçakça işgaline dur diyen ve kanımızın son damlasını akıtmadan yurdumuzu bırakmayacağımızı dünyaya ispatlayan bu büyük zaferi her yıl, 30 Ağustos günü, bayram yaparak kutluyoruz'' denilmektedir.
Eğer bugün bu konuda insanlar yeterli bilgi sahibi değilse sorumlusu sanırım eğitimcilerden başkası değildir. Bu notu düştükten sonra, Yozgat Cumhuriyet Alanı'ndaki törene dönmek istiyorum. Zira, yukarıda söz ettiğim nedenlerin yansımaları dün gereğinden fazla görüldü.
Daha öncede tepki vermiştim, ''Bayraksız Bayram törenlerinin'' yapılmasına. Dün yine Cumhuriyet Alanı'nda bayraksız bir bayram töreni gerçekleştirildi. Belediye tarafından Cumhuriyet Alanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'nın ön kısmına gelecek şekilde bir şerit halinde asılan Türk Bayrakları ile öğrencilerin ellerinde taşıdıkları Türk Bayrakları dışında, bir iki çocuğun elinde bayrak görebildik.
30 Ağustos Zafer Bayramındaki bu görüntüyü her yıl yaşıyoruz, her yıl bu konuda bir tepki veriyoruz. Aynı durumu zaman içerisinde Cumhuriyet Bayramı'nda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda da yaşıyoruz, görüyoruz. Gerekli hassasiyeti göstermiyoruz gibi geliyor bana.
Geçtiğimiz hafta sonunda Sorgun ilçesinde Belediye tarafından düzenlenen Gurbetçi Şöleni kapsamında yapılan güreş müsabakalarını takip ettim. Haberini de gazetemizde okumuşsunuzdur. Belediye tarafından hazırlattırılan Türk Bayrakları güreş müsabakasının yapıldığı alanda halka dağıtıldı. Güreş müsabakaları boyunca, güreşleri izleyen vatandaşlar, çocuklar bayraklarını sallayarak, güreşçilere destek verirken, aynı günlerde yaşanılan terör olaylarına da bir anlamda bayrakla yanıt verilmiş oldu.
Daha öncede gündeme getirmiştim, tekrarında da yarar görüyorum. Aynı durumu Yozgat'ta belediye ve sivil toplum örgütleri yapamazlar mı?...
Sanırım yapabilirler...
Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odası gibi kuruluşlar, Türk Bayrağı temin edip, halka dağıtmak suretiyle coşkuyu sağlayabilirler. Hatta tören alınının süslenmesine bile katkı sağlamaları mümkün..
Ne dersiniz?...